Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Le Cadeau" - нов албум с френска музика на цигуларката Зорница Иларионова

Зорница Иларионова

Новият компактдиск на младата, но вече много изявена цигуларка Зорница Иларионова, e записан в партньорство с пианистката Мария-Елена Средева. Той е озаглавен „Подаръкът“ (Le Cadeau) и съдържа пиеси от френски композитори.

Зорница Иларионова е възпитаничка на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, в класа на нейната майка – прочутата цигулкова педагожка Благородна Танева. Продължава обучението си в престижния колеж „Кралица София“ в Мадрид, в класа на проф. Захар Брон.

Последните няколко години са особено продуктивни за Зорница. Тя спечели редица международни конкурси в Русия, Унгария, Охрид, Турция и Япония и има многобройни концертни изяви из цяла България като камерна изпълнителка и солистка на различни оркестри в страната.

В допитването „Музикант на годината 2019" Зорница беше отличена с две награди от слушателите на предаването „Алегро виваче“ -  за Активна творческа дейност и Ансамбъл на годината, заедно с пианистката Мартина Табакова.

В предаването "Алегро виваче" Зорница Иларионова представи най-новия си албум „Подаръкът“, записан през януари 2021 г. в залата на НМУ „Любомир Пипков“ на новата й цигулка с интересна история – поръчана от Херберт фон Караян за примариуса на струнния квартет към Берлинската филхармония. Чуйте подробности в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!