Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие мораториум върху действията на правителството

| обновено на 22.04.21 в 12:31
Ива Митева
Снимка: Ани Петрова

Парламентът наложи мораториум върху концесии, назначения, извършени от правителството в оставка. Депутатите решиха още да се наложи забрана и за поемане и предоставяне на държавни заеми, промени на концесионни такси и разпоредителни сделки с имущество на държавни болници.

Предложението беше подкрепено от 151 народни представители, депутатите от ГЕРБ - СДС не участваха в гласуването.

Бяха разгледани два сходни проекта - единият на Корнелия Нинова, а другият на Мая Манолова. 

„Целта ни е моделът на управление ГЕРБ и Борисов да бъде променен докрай, а не само с това да поставим ГЕРБ в изолация, да не могат да съставят правителство и Борисов да не е премиер, защото вторите и третите нива на управление в държавата остават същите. Истинското правене на избори се прави от тези хора - второто ниво на властта - шефове на агенции, на служби, на горски стопанства. Какъвто и прекрасен изборен кодекс да направим, ако не променим надолу модела на управление на ГЕРБ, те ще саботират всеки прозрачен и честен избор“, заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова.

„Днес ще внесем промени и в Закона за публичните предприятия, които да дадат всички тези назначения на "партийни калинки" по високите нива на държавните предприятия, публичните предприятия, регулаторите и органите да бъдат ревизирани от съответните следващи министри, дали служебни или редовни по преценка на следващия министър във всеки един сектор да има възможност да започнат нови конкурси - прозрачни, публични, в които кандидатите ще бъдат оценявани не по партийната им принадлежност, а по техните качества“, каза от своя страна председателката на парламентарната група на ИМВ Мая Манолова.

Сблъсък имаше между лидерът на БСП Корнелия Нинова и Йордан Цонев от ДПС.

„Онзи ден с мен се проведе арогантен и нахален разговор: „Оттегли това предложение“, „Ще те подкрепим след една седмица, защото има няколко обществени поръчки и няколко концесии на плажове“. Цитирам Йордан Цонев. Кой си ти, че ще казваш какво ще прави БСП?“, каза Нинова.

Йордан Цонев отвърна: „Не съм произнасял такива думи. Най-малкото не бих си позволил да ги кажа на Корнелия Нинова“.

Съмнения, че проектът на решение за налагане на мораториум може да бъде атакуван пред Конституционния съд, предизвика скандал.

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ заяви: „След парламентарните избори кабинетът „Борисов 3“ в оставка наистина ударно пристъпи и към раздаване на концесии“.

Атанас Славов от „Да, България“ предупреди: „Трябва да сме особено внимателни, когато въвеждаме мораториум с решение на Народното събрание, защото Конституционният съд е поставил много ясни изисквания“.

Този мораториум отнема правомощия на изпълнителната власт, каза Йордан Цонев от ДПС. Групата на движението обаче подкрепи мораториума.

Покрай мораториума се стигна и до темата за мандата и съставянето на ново правителство.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“: „Ще подкрепим така наложения мораториум. Дали ще има служебен кабинет, дали ние ще върнем мандата или ще направим правителство, ще видите съвсем скоро“.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков разкритикува действията на трите партии, настояващи за мораториум, които определи като „неадекватни“:

„Ако искате да спрете всички концесии, всички сделки, всички назначения или да промените начина, по който се прави, вие трябва да направите правителство. Хората не знаят вече 2 седмици какво ще се случи в следващия ден. Може ли такова нещо да правите и да ми стоите тука един час и половина и да говорите глупости за някакъв мораториум, който, пак повтарям, е противоконституционен от всяка една гледна точка!“.

„Ние няма да участваме в това гласуване, защото то е противоконституционно и това е ясно на всички в тази зала. Ако искате да спрете всички концесии, всички сделки, всички назначения или да промените начина, по който се правят, вие трябва да направите правителство“, каза още Биков.

ГЕРБ не участва в гласуването.

В залата говори и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която заяви, че мораториумът не е състоятелен.

„Не се извършва нищо, което е в противоречие със закона така, както вие се опитвате да внушите. В момента се прилага един закон за публичните предприятия, който вие уважаеми колеги от БСП не сте гласували „против“. Ето я стенограмата от 3 юли 2019 година, на какво налагате мораториум вие с това предложение?“.

Мораториумът ще е в сила до назначаването на нов Министерски съвет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна