Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът решава за делото за автобусната катастрофа край Своге през 2018 г.

| обновено на 22.04.21 в 12:49
Снимка: БГНЕС

Софийският окръжен съд ще решава да даде ли ход по същество на делото за тежката автобусната катастрофа край Своге от 25 август 2018 година, при която загинаха 20 души, а други десет бяха ранени.

Шестима са подсъдимите, сред тях е и шофьорът на катастрофиралия автобус и лица, свързани с поддръжката и контрола на пътя, където стана трагедията, има началник на асфалтова база, ръководител на проекта за ремонта на пътя, технически ръководител, строителен инженер и директор в АПИ.

135 са лицата пострадали или наследници на загиналите. Много малко от тях поискаха да се конституират като частни обвинители, а само един предяви граждански иск към шестимата в размер на 50 000 лева.

Адвокатите на всички подсъдими искат обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата заради съществени, но отстраними процесуални нарушения.

Според тях от обвинителния акт не става ясно с кои свои действия или бездействия подсъдимите са допринесли за тежката катастрофа по механизма, описан в обвинителния акт „независимо съпричинителство“.

Това пък им пречи да формират адекватна защитна теза, за да могат да защитават правата им пред съда. Предстои съдът да се произнесе по това искане, за да стане ясно дали делото ще тръгне по същество. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна