Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК е готова да съди „АстраЗенека“

Европейската комисия обаче все още не е взела решение дали да предприеме този ход

| обновено на 22.04.21 в 16:03
Снимка: pixabay

Европейската комисия все още не е взела решение да съди фармацевтичната компания „АстраЗенека“. По-рано изданието „Политико“ съобщи, че Комисията е готова да предприеме такъв ход, като се позова на дипломати от ЕС.

Въпросът е повдигнат вчера на редовното седмично заседание на постоянните представители на страните членки.

Повечето посланици са заявили, че ще подкрепят дело срещу компанията заради неизпълнение на ангажиментите ѝ за доставка на ваксини срещу Covid-19, съобщи изданието. Двама дипломати заявили, че е даден срок, който изтича тази седмица. В него страните членки трябва да дадат писмено съгласие за започване на правна процедура.

Целта е „АстраЗенека“ да бъде задължена да достави дозите, заложени в договорите с ЕС. Говорителят на Комисията Стефан де Кеерсмакер подчерта:

„Все още не е взето решение за предприемане на правни действия. Преди няколко седмици започнахме процес за решаването на спора, който е допустим според договора и дава възможност на страните да седнат на масата и да постигнат споразумение. За нас и за страните членки е важно да осигурим навременни доставки на достатъчно дози от страна на дружеството“.

Същевременно Ройтерс съобщи, че Съюзът се отказва от допълнителните 300 млн. дози ваксини на „Джонсън и Джонсън“ и „АстраЗенека“, които е подсигурил като вариант според подписаните договори.

Над 30 млн. граждани на ЕС вече са напълно ваксинирани, каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду пред комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент:

„Все още имаме път, който трябва да извървим, но определено сме зад ъгъла благодарение до голяма степен на стратегията ни за ваксиниране. Досега са поставени 170 млн. дози в ЕС и се приближаваме до ваксинирането на 3 млн. души всеки ден“.

Еврокомисар Кириакиду допълни, че европейският план за биологична защита срещу мутациите „Хера“ трябва да заработи най-късно до 2023 година. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени