Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Credit Suisse с нетна загуба от 274 млн. долара заради колапса на хедж фонда Archegos

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Credit Suisse Group излезе на нетна загуба от 252 млн. швейцарски франка (около 274 млн. щатски долара) през първото тримесечие на годината, след като голямата швейцарска банка понесе сериозен финансов удар от колапса на американския инвестиционен хедж фонд Archegos.

Швейцарската банка претърпя през последните месеци сериозен двоен удар, свързан с отделните колапси на компанията за финансови услуги Greensill Capital и на американския хедж фонд Archegos Capital Management.

Това принуди банката да ореже раздавания дивидент, да спре обратното изкупуване на акции и да започна разследване във връзка с понесените загуби в резултат на взаимоотношенията си с тези две финансови компании. Credit Suisse също така обяви, че постовете си ще напуснат ръководителите на инвестиционното банкиране и на поделението за рискови операции, както и други служители.

Банката заяви, че очаква допълнително негативно въздействие през второто тримесечие за около 600 млн. швейцарски франка (към 654,3 млн. долара) от кризата с Archegos, след като колапса на този хедж фонд вече причини загуби за Credit Suisse в размер на 4,4 млрд. швейцарски франка.

Нетната загуба за първото тримесечие е в размер на 252 млн. франка, се казва в съобщението на швейцарска банка, докато очакваният на финансовите пазари бяха за още по-големи загуби на стойност около 800 млн. франка. Година по-рано Credit Suisse беше на нетна печалба от 1,31 млрд.

По-рано през април Credit Suisse предупреди, че очаква да понесе загуба в размер на 4,4 млрд. франка от скандала с хедж фонда Archegos и тримесечна загуба преди облагането с данъци за около 900 млн. швейцарски франка.

Провалът на фонда Archegos засенчи силните резултати на цялостния инвестиционно-банков бизнес на Credit Suisse, чиито приходи нараснаха през първото тримесечие с цели с 80% спрямо година по-рано.

"Нашите резултати за първото тримесечие на 2021 г. бяха повлияни значително от загубите за 4,4 млрд. швейцарски франка, свързана с хедж фонд, базиран в САЩ", каза изпълнителният директор Томас Готщайн и добави, че ръководството на компанията "ще работи, за да гарантира, че Credit Suisse ще излезе по-силна от този скандал".

Credit Suisse също така заяви, че ще набере капитал по формата на 203 милиона конвертируеми акции.

Междувременно швейцарският финансов регулатор обяви в четвъртък, че е започнал разследване на Credit Suisse заради скандала с Archegos.

Швейцарският орган за надзор на финансовите пазари (FINMA) заяви, че е открил изпълнително производство срещу Credit Suisse във връзка със "значителните загуби" на банката, свързани с хедж фонда от САЩ Archegos Capital Management.

В изявление си FINMA посочи, че "ще разследва по-специално възможните недостатъци при управлението на риска" и ще назначи агент от трета страна, който да разследва и да продължи да обменя информация с оторизираните органи във Великобритания и САЩ.

FINMA заяви също така, че е открила производство срещу банката и заради загубите, свързани с колапса на компанията за финансово услуги Greensill Capital.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна