Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност от водни бедствия в Сливенско

Язовирите се изпускат контролирано, вода има за година напред

Снимка: Стоян Радев, БНР

Няма опасност при преливане на двата най-големи язовира в област Сливен - „Жребчево“ и „Асеновец“ да бъдат засегнати земеделски площи или населени места. Това увериха управителите на „Напоителни системи“ Сливен, клон „Средна Тунджа“ - инж. Пламен Иванов и на ВиК - Сливен - инж. Севдалин Рашев.

Язовир „Жребчево“ се изпуска контролирано, а язовир „Асеновец“, който се ползва за водоснабдяването на Сливен, вече е пълен и днес се очаква да започне постепенно да прелива.

Пламен Иванов

Язовир „Жребчево“ е достигнал 330 милиона кубични метра вода, водоподаването от язовир „Копринка“ е преустановено и язовирът се пълни единствено от притоците, реките Тунджа и Твърдишка и собствения водосбор, съобщи управителят на „Напоителни системи“ инж. Пламен Иванов. При достигане на контролния обем, започва изпускане от 20 до 40 кубика в секунда. 

Инж. Иванов обяви, че няма опасност от разливи по Тунджа в района на Сливен. 

„Нямаме, по наши наблюдения, никъде по коритото на река Тунджа, особено с тези количества, което се изпускат от язовира“. 

Предвижда се през май контролният обем на язовира да бъде завишен, заради предстоящия поливен сезон.  

Респективно след края на поливния сезон да има завидно количество вода, което да остане в язовира“. 

Севдалин Рашев

Другият голям язовир в региона – „Асеновец“, само допреди няколко месеца бе достигнал критични нива и се наложи Сливен да се водоснабдява с помпажна вода от кладенците край река Тунджа. Днес язовирът е в пълния си обем от 28 милиона кубични метра. Управителят на ВиК - Сливен инж. Севдалин Рашев съобщи, че днес през деня ще започне преливане на язовира с минимално количество – кубик в секунда.

И преливникът, и коритото на реката са за много повече“. 

Инж. Рашев припомни, че от началото на експлоатацията на язовира през 1987 година до момента не е имало опасност от приливните води. Приливните води от „Асеновец“ преминават през централната част на Сливен, по река Асеновска, чието корито има капацитет да ги поеме.  

На 500 метра от язовирната стена коритото на реката е почистено, увери инж. Рашев.

Напълването на язовира е повлияло в положителна посока на качеството на водата, твърди още той. По думите му, с увеличаването на обема, мътността е намаляла и водата и с добри показатели, макар че все още няма пречиствателна станция. 

Управителят на ВиК прогнозира, че пълният язовир ще гарантира година без проблеми във водоснабдяването на Сливен.  

Снимки: Стоян Радев

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!