Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митов: Днес няма да върнем мандата

Утре Изпълнителната комисия на ГЕРБ решава дали да върне мандата, или да предложи проектокабинета за гласуване в Народното събрание

| обновено на 22.04.21 в 13:40
Даниел Митов и Десислава Атанасова в Народното събрание - 22 април 2021 г.
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ решава утре кога да върне мандата и дали да предложи проектокабинета на ГЕРБ-СДС да бъде гласуван в пленарната зала. Това обяви на брифинг в парламента предложеният за премиер Даниел Митов.

„Днес няма да върнем мандата, утре ще решим какво ще правим“, каза той.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ се събира утре сутринта, за да реши как да процедира с връчения от президента проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„ГЕРБ е партия с процедури, с ясно разписан подход. Утре сутринта ще вземем решение и ще го обявим“, подчерта Митов.

На въпрос дали се обсъжда и вариант проектокабинет все пак да бъде предложен за гласуване в пленарната зала, той отговори:

„Предполагам, че подобни мнения утре на изпълнителна комисия могат и да се появят. Не знам какви ще са балансите и ще решим“.

ГЕРБ може да подкрепи друг кабинет, но не и с мандат на БСП, уточни Митов, като в същото време коментира:

„Въпросът е какво изобщо ще предлагат. Ние нямаме никаква информация. Те през цялото време крещяха срещу задкулисието, а в момента задкулисието ги е овладяло всичките тях“.

А ако трети мандат бъде предложен на ДПС?

„Това са вече хипотези, които няма как да обсъждам в момента“, каза Митов.

Отказът на поканените политически сили „Демократична България“ и „Има такъв народ“ да участват в консултациите за правителство с ГЕРБ-СДС, Даниел Митов отново определи като политическа грешка:

„Отказът от диалог не е политическо поведение, което може да бъде поддържано дълго време. Няма да има предвидим политически процес, няма да е ясно какво могат да очакват българските граждани в следващите месеци“.

Митов направи тези изявления след отказа на партия „Има такъв народ“ да водят разговори за подкрепа за правителство с мандата на ГЕРБ-СДС.

Вчера отказ обявиха от „Демократична България“

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени