Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Целият англоезичен свят ще гледа „Дяволското гърло“

Снимка: @diavolskotogurlo

Светът се отвори, каза Владимир Карамазов. Сподели го със слушателите на „Време и половина“ с въодушевление, което заразява. Прави сте да си помислите, че в година на пандемия това едва ли е най-подходящата дума, но което си е така – така си е. И заразява не толкова фактът, че въпросният свят видя в киното на България потенциал, а това, че продължава да има хора, които дават душата си, за да бъде това кино забелязано.

Не става въпрос за гордост, не, за чиста форма на радост иде реч. Причината за нея е „Дяволското гърло“. И тук, с присъщото за страната ни отрицание, пак е идва ред на поредното „не“ – не подземната пещерна мистерия в Родопите, а сериалът, който преди известно време поддържаше зрителския интерес у нас жив.

За първи път в историята на българското игрално и телевизионно кино наша продукция ще се разпространява в целия англоезичен свят. За първи път български сериал ще се гледа на три континента. Отново за първи път най-престижната онлайн платформа за неанглоезично серийно кино в света – Walter Presents, която впрочем е собственост на британския Channel 4, проявява интерес за дистрибуция на роден кинопродукт. AXN пък ще го излъчва в Централна и Източна Европа.

Който е гледал „Дяволското гърло“, знае, че Владимир Карамазов изпълнява главната мъжка роля в сериала. А който реши да си пусне звуковия файл, поместен под текста, ще чуе, че той е вярвал в успеха му от самото начало. Ще чуе и колко тънък е всъщност тънкият момент с продуцирането и рекламирането на една такава продукция и колко важна е ролята на фестивалите и конкурсите, които помагат часовникът на твореца да показва точното време. Актьорът споделя също колко трудно е да се превърнеш в независим артист, който прави изкуство, разкриващо не толкова таланта, колкото светоусещането на човек, както и защо е важно да се бориш със света, но с поглед, взрян по-далеч от собствената улица. И фотографията, с която Владо Карамазов влиза в близка среща със себе си и с хората, които приобщава към своите идеи, намира място в разговора. Именно тя е втората сцена, на която той се изразява, откровено и без претенции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна