Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Любомир Желев: „Кралят Елен“ и човекът зад куклата – историята на един “Икар“

Снимка: kuklart.bg

Номинация за „Икар“ 2021 за спектакъла „Кралят Елен“ получи Държавният куклен театър в Сливен. Това се случи на онлайн събитие, което се проведе в Международния ден на театъра – 27 март, организирано от Съюза на артистите в България.

Националните награди „Икар“ се провеждат ежегодно и отбелязват постиженията в областта на драматичния и кукления театър, както и в различните видове изпълнителски изкуства.

Традиционно официалната церемония се провежда на 27 март, но поради пандемичните условия към настоящия момент, тя се отлага за 11 май 2021 г.

Номинация в категория „Постижение в кукленото изкуство“ получи актьорът Любомир Желев за ролите си в спектакъла „Кралят Елен“ от Карло Гоци с режисьор Бисерка Колевска. През 2016 г. Желев е номиниран за награда „Икар“ в категория „Дебют“ – за ролята на Грегор Замза в „Семейство Замза“, отново спектакъл на Кукления театър Сливен в копродукция с НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.

Любомир Желев е главен герой в “Нашият ден“

“Хубаво е защото всичко, защото всичко, за което се бориш се забелязва, бива отчетено по някакъв начин.“

Началото

“Разбрах, че искам да се занимавам с театър в Стара Загора, в 11 клас в училище за изобразително изкуство и компютърна графика. Тъй като майка ми и баща ми са главни готвачи, по цял ден стоях там и съм изгледал всички филми от тогава като имаше видеотеки и се даваха касети под наем съм изгледал всички филми на Робин Уилямс и Джим Кери. Тогава започнах с т.нар. имитации в класовете. Общо взето бяхме тримата глупаци, които забавлявахме цели клас.“

“В началото на 12 клас реших, че искам да започна да се занимавам с нещо вече по-дълбоко. Преминах през три школи набързо, тъй като все нещо не ми допадаше. Накрая стигнах до един частен учител по актьорско майсторство и за около две седмици той ми подготви материалите.“

Куклите

“Ако трябва да бъда честен, в началото всеки, които тръгва да кандидатства в НАТФИЗ, отива с мисълта, че ще учи и още първите години го хващат в киното и става звезда. Или другото – казваш си “аз ще кандидатствам драма“. В крайна сметка няма разделение какво ще учиш.“

“Може би по стечение на обстоятелствата ме приеха “кукли“ , но там ми развиха много въображението и във втори курс всъщност разбрах какъв тип театър искам да правя.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


“Кралят Елен" е забавна приказна история с много неочаквани обрати. Хора се превръщат в животни, животни в хора, статуи говорят. Чудни работи, разказани от магьосника Дурантарте и неговия слуга Чиголоти. Това е история за шегите на любовта. Аз обичам тебе, ти обичаш друг и за амбицията гореща и ревността любовна, която понякога достига до жестокост и подлост, превръщайки човека в чудовище, злодей. 

В нашата приказка злодеите са наказани и посланието ни е – останете човеци, с душа красива. Обичайте! Обичайте се!
Любовта, тя, прекрасната, ще спаси света!

Историята е разказана забавно, в стил Комедия дел Арте. Костюмите са цветни, маските гротескни и ярки. И вярваме, че приказката ще се разбере дори от пораснало дете.

Възраст на зрителя от три до сто и три“, пише в описанието на представлението на страницата на Държавния куклен театър в Сливен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени