Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С помощта на специален апарат на Марс са произведени 5 грама кислород

MOXIE: На Марс вече ще може да се диша!

Експеримент на „Пърсивиърънс“ влезе в историята, създавайки кислород от марсианския CO2

| обновено на 22.04.21 в 18:02
Mars Oxygen In-Situ (MOXIE)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бъдещите астронавти, пътуващи до Червената планета, могат да „дишат спокойно“! Роувърът на НАСА „Пърсивиърънс“ (Perseverance),  влезе в историята, създавайки кислород от марсианския CO2, написа „Дейли Мейл“, цитиран от БГНЕС.

Шестколесният апарат е на Марс, за да търси признаци на древен живот, да търси вода и да събира проби от марсианската почва и скали, които да донесе на Земята, когато един ден се върне тук. Той също така има за цел редица други научни експерименти, между които такива с помощта на MOXIE (Mars Oxygen In-Situ) – малък златен апарат с форма на кутия, който използва технология с електролиза за генериране на кислород.

По време на първия си тест на Червената планета MOXIE, като част от експеримент за използване на място на ресурсите на Марс, произведе 5,4 грама О2 за час, изтегляйки въглероден диоксид и превръщайки го в кислород. Тази версия е способна да произвежда до 12 г кислород на час или около 288 г на ден. Астронавтите на МКС консумират средно 840 г O2 всеки ден.

„Това е критична първа стъпка към превръщането на въглеродния диоксид в кислород на Марс“, казва Джим Ройтер от НАСА и добавя:

„Демонстрацията на технологията се проведе на 20 април и се надяваме бъдещите версии на експерименталния инструмент да проправят пътя за бъдещи изследвания“.

Хеликоптерът на НАСА по време на първия му тестов полет на Марс, 19 април 2021 г.

Създаден в Масачузетския технологичен институт, MOXIE е построен с топлоустойчиви материали като никелова сплав и е проектиран да понесе температури от 800 градуса по Целзий, необходими за протичането на процеса. Тънкото златно покритие предпазва на роувъра от увреждане, а бъдещите версии могат да бъдат толкова по-големи, че да могат да захранват ракета.

Инженерът от MIT Майкъл Хехт каза, че еднотонна версия на MOXIE може да произведе приблизително 25 000 кг кислород, необходими за изстрелване на ракета от Марс.

Механизмът използва електричество и химия за разделяне на молекулите на въглеродния диоксид, които са съставени от един въглероден атом и два кислородни атома. Той също така произвежда въглероден оксид като страничен продукт, който се "изхвърля безвредно обратно в атмосферата", обясняват от екипа на MIT Haystack Observatory, който е конструирал MOXIE.

В първия си опит MOXIE произвежда около 5 грама кислород, еквивалентно на около 10 минути кислород за дишане на астронавт, извършващ нормална дейност.

Инженерите на MOXIE сега ще проведат повече тестове и ще се опитат да увеличат капацитета му. Той е проектиран да може да генерира до 10 грама кислород на час.

„Пърсивиърънс“  кацна на Червената планета на 18 февруари с помощта на парашут.

Роувърът „Пърсивиърънс“  кацна на Червената планета на 18 февруари с мисия за търсене на признаци за микробен живот. Неговият мини хеликоптер Ingenuity влезе в историята тази седмица, като постигна първия задвижван полет на друга планета, като друг полет е насрочен за днес.

Той ще се опита да се изкачи на 5 метра от земята, за кратко да задържи курса, да премине към лек наклон и да се премести с 2,5 метра преди да спре. Когато бъде спрян, апаратът ще „витае на място“ и ще направи завои, за да насочи цветната си камера в различни посоки, преди да кацне обратно на Полето на братята Райт.

Роувърът записа също директни звуци от Марс за първи път и след като Ingenuity приключи полета си в средата на май, ще продължи научната си мисия с изследване на кратера Jezero, каталогизирне на скали и търсене на признаци на живот. Неговата основна цел е да търси „биомаркери“ - следи от минал или настоящ микробен живот - както и да събира скални проби.

Снимка, предоставена от НАСА, показва пейзажа около марсохода Perseverance.

Марсоходът ще пробие прашната повърхност и ще събере материал в титанови тръби в „търбуха“ си. НАСА има за цел да събере поне 20 проби с разнообразен материал, който може да бъде върнат на Земята за по-нататъшен анализ.

„Пърсивиърънс“ обаче няма да носи пробите обратно на Земята. Когато марсоходът достигне подходящо място, тръбите ще паднат на повърхността на Марс, за да бъдат събрани от бъдеща мисия.

Хеликоптерът Ingenuity веднага след успешното завършване на теста за завъртане по време на полета.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна