Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туризмът страда от липса на доверие

Основни проблеми пред бранша бяха поставени на дискусия в рамките на „Ваканция и СПА“

Снимка: Дарина Григорова

Туристическият сектор от години изпитва затруднение с намирането на добре обучени и мотивирани кадри. Кризата, предизвикана от коронавируса, задълбочава този проблем. 

Какви са проблемите пред бизнеса, учебните заведения и младите хора, които искат да работят в туризма? Въпросите бяха поставени на дискусия в рамките на интернет изложението „Ваканция и СПА“, организирана от Варненска туристическа камара и от Икономическия университет във Варна:

Туризмът осигурява 12% от работещите, като заетите са над 364 000 души. При средна работна заплата за страната 1468 лева през декември 2019 година за сектор „Туризъм“ тя е била 906 лева, каза модераторът на дискусията Илин Димитров, председател Варненска туристическа камара.

Владислав Великов – управител на хотел, формулира проблемите така:

„Липса на доверие към бранша, което беше загубено заради пандемията. Прекалено много качествени хора се преориентираха към други индустрии и заради заплащането, и заради целогодишната заетост“. 

По думите му основните канали за набиране на персонал не работят добре, а за учениците и студенти практиката е недостатъчна и има разминаване между бизнеса и учебните заведения

Производствената практика за учениците е 10 работни дни по 6 учебни часа през юни, каза Ваня Емилова, учител в Гимназията по туризъм във Варна:

„Няма как през времето, когато няма активен сезон, да изучават практиката. Малко са фирмите, които подават ръка в тази насока. Би било добре повече работодатели да поемат такава инициатива, защото е печеливша“. 

Емилова подчерта, че училището няма възможност да е оборудвано с най-високите технологии и има нужда от обучение на обучители. 

Според ученичката Десислава местата за практика са малко, но те са добра възможност за трупане на опит и започване на работа. За работодателите също е трудно при подбора:

„Учениците са различни. Има хора от моя клас, които са много мотивирани. Има и такива, които не проявяват интерес“. 

Има затруднения при наемането на работа на ученици под 16 и 18 години, поясни още Владислав Великов. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени