Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Постановка на „Ирония на съдбата“ с музика на Вида Пиронкова

Снимка: Личен архив

На 9 април във Видин и на 12 април в Театър „София“ в София се осъществи българският дебют на Вида Пиронкова като театрален композитор.

„За първи път бях във Видин. Или е ирония на съдбата във Видин, в театър Вида, по улици Вида, на Бабините Видини кули, аз да пиша музика за пиеса... Бяхме при кмета, пошегувахме се, че е крайно време да ми върне крепостта и да започваме активни летни спектакли...“ – смее се авторката на хита „Гълъбо“.

Разказва, че когато получила по Коледа предложението на Дейвид Славчев, директор на театъра го приела като знак на съдбата. Изгледала филма, припомнила си незабравимите шлагери, установила, че текстовете им са от Сергей Есенин, Борис Пастернак, Марина Цветаева. „Малко ме втресе – продължава тя, но такова вдъхновение получих...“ Създава седем песни, които следват развитието на сюжета и са вплетени в действието на пиесата. Изпълняват се от Дейвид Славчев, който играе ролята на Женя Лукашин и Цветелина Бодурова, която е Надя Шевельова. Оркестрацията е на Димитър Косев, като има различни варианти и за оркестър, и за трио. Триото от цигулка, виолончело и пиано участва на живо в спектакъла, като част от развитието на действието. Музикантите са от Видинската филхармония. Надя Асенова е режисьор на спектакъла.


Проектът е и с развитие, тъй като се предвижда на концерт с оркестъра да бъдат изпълнени песните и музиката.

Спектакълът отново ще гостува в София този път в Младежкия театър, вероятно на 20 май.

Вида Пиронкова сподели, че работи върху мюзикъл по „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов с либрето на Емил Кало.

В звуковия файл чуйте цялата история.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.