Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на "Бояна": Да спре строежът на спортен комплекс върху единственото игрище за децата

Инвеститорът Даниел Боримиров уверява, че ползването ще е безплатно за хората от района

Жители на кв. "Бояна" в София протестираха заради намеренията на Столичната община да отдаде под наем единственото спортно игрище на открито в района.

Теренът е общинска собственост, а на мястото на зеления терен се предвижда частен инвеститор да изгради спортен комплекс. Наемът е за срок от 10 години, а жителите на "Бояна" се притесняват, че след построяването на комплекса няма да могат да спортуват свободно, тъй като ползването на игрището ще се заплаща.

В писмо до редица институции – до Общинския съвет, до главния архитект, до ДНСК - те настояват за незабавно спиране на заповедта на кмета Йорданка Фандъкова, одобряваща договора за наем и за неговото прекратяване.

Футболното игрище в "Бояна", или стадион "Кривуля", както го наричат местните, се намира в местността "Гърдова глава". От около седмица насам той е ограден и те предприемат протестни действия. Според тях в квартала и без това няма достатъчно детски и спортни площадки, а това е единственото място, където децата могат да играят футбол свободно.

Намеренията на Общината да отдаде терена под наем датират още от 2019 г., тогава гражданите подават жалба срещу строежа върху стадиона, но надеждите им, че ще успеят да го запазят, биват попарени преди няколко дни, когато виждат оградата около зелената площ. На мястото се предвижда изграждането на спортен комплекс, а инвеститорът е футболистът Даниел Боримиров.

"Разговор по казуса между Общината и гражданите обаче така и не са проведе", каза пред БНР Апрахам Асланян от инициативния комитет за запазване на пространството.

"Липсва каквато и да е прозрачност и информираност на обществото по отношение на казуса", каза още той.

Проектът на инвеститора предвижда на мястото да бъдат изградени три мини игрища за футбол и три тенис корта. Но най-голямото притеснение на жителите на "Бояна" е, че веднъж застроен, след години статутът на терена би могъл да бъде променен.

Кметът на район "Витоша" Теодор Петков е категоричен, че няма риск на мястото да бъде построено друго освен спортни съоръжения. Според Петков с отдаването на стадиона под наем ще се гарантира неговата добра поддръжка и ще се осигурят много по-добри условия за спорт.

Протестиращите събират и подписи в защита на терена и са изпратили писмо до главния архитект, до строителния контрол и до други контролни органи, в което сигнализират за "фрапантно нарушение на правилата за управление и разпореждане с общинско имущество по Закона общинската собственост". 

Диалог обаче, макар и късно, все пак вече има. Инвеститорът Даниел Боримиров разговаря с хората: 

"Тук ще бъде направен само спортен комплекс, намеренията ми са чисти. Хората от квартала срещу лична карта, че са жители, ще го ползват безплатно, училища и детски градини децата също ще го ползват безплатно".

Довечера тук отново се очаква да има протест с настояване договорът за наем да бъде незабавно прекратен. Утре предстои и среща в Столичната община, където всички страни ще търсят решение на казуса с футболното игрище в Бояна. 

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени