Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топ военни на България и ЕС обсъдиха ситуацията в Черноморския регион

| обновено на 22.04.21 в 18:23
Адмирал Емил Ефтимов (вдясно) и председателят на Военния комитет на ЕС ген. Клаудио Грациано след срещата им в Министерството на отбраната.
Снимка: Добромир Видев

Нарастват рисковете и заплахите за европейската сигурност, посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В София той разговаря с председателя на Военния комитет на Европейския съюз генерал Клаудио Грациано.

По думите и на генерал Грациано, и на адмирал Емил Ефтимов стана ясно, че ситуацията в Черно море е била тема на разговорите. Без да навлиза в подробности началникът на отбраната каза:

„Наблюдават се все повече рискове и заплахи за европейския ред и сигурност, както и тенденция към нарастване на конфликтите в непосредствена близост до границите на Евросъюза“.

„Необходимо е да продължи съвместната работа по ключови за двете организации проекти, като военната мобилност и взаимодействието при провеждане на мисии и операции в отговор на кризи“, добави той.

Генерал Грациано посочи сложната обстановка и обясни, че е нужно активно ангажиране на страната ни:

„Във времена на пандемия и криза е важно да подчертаем значението на презграничните коридори, като коридор №8, който е важен за поддържането на доставките и транспортирането на критично важни товари, особено важни за военната мобилност в рамките на Европейския съюз. Ситуацията в източния регион остава напрегната, затова трябва да останем ангажирани с осигуряването на нашите общи граници, срещу новите и старите заплахи“.

Преди дни в Черно море приключи учение "Морски щит 2021". Сега в момента тактическа група с две корвети провежда съвместни ракетни и артилерийски стрелби и ескорт на кораби.

В ход е учение за откриване и унищожаване на котвени мини и стрелба по въздушна и морска цел, подводни операции.

Генерал Грациано припомни, че страната ни има ключова роля в региона на Западните Балкани. Той благодари и за участието на страната ни в мисии и операции на Европейския съюз.

Генерал Грациано се е срещнал и с министъра на отбраната в оставка Красимир Каракачанов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени