Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ядете ли яйца с код 3 в щампата?

Снимка: caai.bg

Дни преди Великден членове на сдружение “Кампании и активизъм за животните в индустрията” (КАЖИ) организират пърформънс, разкриващ истината зад клетъчното отглеждане на кокошки-носачки за яйца.

Инициаторите целят да информират обществото и потребителите за облика на фермите за производство на яйца с клетъчно отглеждане.

Към момента по данни на регистъра на Българската агенция по безопасност на храните 61,1% от капацитета на фермите за кокошки-носачки у нас е за отглеждане в така наречените “обогатени клетки”. Останалите използват алтернативни системи – подово, свободно или био отглеждане – считани за по-хуманни.

„През последната година видяхме положителното отношение на хората към нашата кампания „Разперени криле“, част от която е и днешното събитие.

Според социологическо проучване на “Галъп интернешънъл”, публикувано преди година, 76% от българите смятат, че не е морално отглеждането на кокошки в клетки, предвид наличието на по-хуманни алтернативи, а за 88 на сто условията на отглеждане имат ефект и върху качеството на яйцата“, изтъкна пред Радио София Стефан Димитров, член на УС на сдружение „КАЖИ“.

Освен сред потребителите кампанията получава отзвук и в бизнес средите. Към момента около 25 корпорации, включително и вериги супермаркети у нас са публикували официални ангажименти, в които се отказват от употребата и продажбата на яйца с код 3 – от ферми с клетки.

Демонстрацията започва от 16 часа в градинката пред НДК.

Чуйте разговора на Антония Каменичка със Стефан Димитров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна