Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Има ли Covid-19 в българските ферми за норки

От БАБХ тестват, но не показват протоколите, било търговска тайна

| обновено на 22.04.21 в 15:59
Снимка: Сдружение КАЖИ

Преди година избухна първото огнище на Covid-19 във ферма за норки в Нидерландия. До днес над 400 са засегнатите ферми и около 20 милиона са убитите норки само в Европа.

В общо становище от Световната здравна организация (СЗО), Световната организация за здраве на животните и Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ОПЗ) се предупреждава, че има значителен риск за разпространяване на Covid-19 от норки към хора.

В много европейски страни се наложи избиване на животни и затваряне на ферми.

У нас Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), все още отказва да покаже резултатите от тестовете в двете ферми за норки, съобщиха пред Радио София от сдружение “Кампании и активизъм за животните в индустрията” (КАЖИ).

„Вслушвайки се в препоръките на СЗО и Европейската комисия, на 12 април БАБХ въведе Програма за контрол и надзор на Covid-19 при норки. Основната мярка в тази програма е да се тестват ежеседмично поне по няколко трупчета на норки. Ние обаче така и не получихме копия от тестове, за да се убедим във верността на обявените резултати. Било търговска тайна“, отбеляза пред Радио София Стефан Димитров от Управителния съвет на КАЖИ.

По казуса Антония Каменичка разговаря със Стефан Димитров.


  • Във връзка със запитване от Радио София
    от БАБХ отговориха следното:

В изпълнение на съдебно решение на Административния съд, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е предоставила в законоустановения срок писмена информация по запитването на сдружение КАЖИ, постъпило по реда на ЗДОИ, касаещо извършени изследвания на норки за SARS-Cov-2 в периода 21.10. - 14.12.2020 г. 

Резултатите от проведените изпитвания на проби от норки в периода са отрицателни за Covid-19.

При проверките извършени във фермите за норки не са констатирани нарушения във връзка с прилаганите мерки срещу разпространението на Covid-19. 

Към днешна дата има постъпило ново запитване от сдружението, което се разглежда.“

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени