Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за катастрофата край Своге започва по същество

| обновено на 22.04.21 в 18:05
Снимка: БГНЕС

 Делото за тежката катастрофа край Своге от края на август 2018 година, при която загинаха 20 души, а 10 бяха ранени, започва по същество.

Съдът не уважи искането на защитата на подсъдимите обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата, заради допуснати процесуални нарушения.

Под отговорност са подведени шофьорът на катастрофиралия автобус и още петима души, имали отношение към ремонта и поддръжката на пътния участък, в който стана инцидентът.

Към 18 часа на 25 август 2018 година  - при мокра настилка и скорост около 13 километра по-висока от разрешената, автобус с членове на пенсионерски клуб от село Световрачане, техни близки и приятели, навлиза на остър завой в насрещното платно, катастрофира и пада в близкото дере.

Часове след трагедията става ясно, че пътят е проблемен, а местните многократно са подавали сигнали.

Първият обвинен беше шофьорът на автобуса Григор Григоров, но близките на загиналите и пострадалите поискаха наказания и за отговорните длъжностни лица.

След десетки  ВИП разпити и министерски оставки прокуратурата обвини и началника на Асфалтова база, ръководителя на проекта за ремонт на пътя, техническия ръководител, строителния инженер и директор в Пътната агенция за неумишлено причиняване на смърт при независимо съпричиняване:

"Досега не съм участвал в такова наказателно производство, при което при пътнотранспортно произшествие да са предадени на съд хора, различни от водача на едно или друго моторно превозно средство", коментира адвокатът на един от пострадалите -  Георги Тодоров.

Че делото е било предизвикателство признаха и прокурорите по него:

"Касае престъпления, свързани със строителството, ремонт на пътя, където нормативните актове са много сложни и много специфични".

Без да отрича това, адвокатът на Григор Григоров постави въпроса дали тези подсъдими са "правилните хора":

"Имайте предвид, че за нередностите по пътя са сигнализирани на най-високо ниво хора като министър-председателя и така нататък, които също не са реагирали. Затова казвам, че не знам дали това са правилните хора на подсъдимата скамейка, но ще разберем накрая".

За клиента си адвокат Христо Ботев каза само:

"Смачкан е. Съзнава, че може би чисто житейски има някаква вина, но дори и да няма, не може да се преживее такова нещо".

В съдебната залата беше внучката на една от почиталите при катастрофата жени:

"Надявам се който има вина за каквото и да е, да си понесе наказанието".

Делото започва на 18 май с първите разпити.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени