Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Столичната община отпуска заем от 5,369 млн. лева на столичния автотранспорт

Снимка: БГНЕС

Столичната община отпуска заем от 5,369 млн. лева на столичния автотранспорт, за да погаси натрупаните задължения заради кризата с Covid-19. Над 3 милиона лева са предвидени за дизелово гориво.

Председателят на комисията по транспорт в общинския съвет Карлос Контрера обясни:

"Тази необходимост е базирана на намалените собствени приходи на дружествата, които доведоха до натрупване на просрочени задължения, резултат от пандемията, от намаления пътникопоток в случая с електротранспорта в частност, от въведената забрана за продажба на билети".

Срокът за погасяване на заема е 60 месеца, при едногодишен гратисен период.

Столичният общински съвет реши да отпусне близо 922 хиляди долара за консултантска фирма, която ще проучва и анализира възможностите за надграждане на "Топлофикация - София".

Консултантът трябва да даде препоръки за преустройство на финансите, правната и управленската структура на дружеството.

Водени са преговори с американската агенцията за търговия и развитие (USTDA) и има възможност за безвъзмездно финансиране.

На Международния ден на Земята, който се отбелязва днес Столичният общински съвет прие програма „За подобряване качеството на атмосферния въздух до 2026 година“.

Приоритет остава подмяната на отоплителните устройства на домакинствата.

Ще се работи и за обособяване на нискоемисиионна зона за транспорта в центъра на София, в дните с превишени нива на фини прахови частици.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.