Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подобрение на европейските потребителски нагласи през април

Потребителското доверие в еврозоната и в рамките на целия Европейски съюз се подобриха през април за втори пореден месец, достигайки 16-месечен връх, показват предварителни резултати от редовно проучване на Европейската комисия.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна през април до -8,1 пункта от -10,8 пункта през март, достигайки най-високо ниво от декември 2019 г. - няколко месеца преди началото на коронавирусната пандемия.

Очакванията на финансовите пазари бяха за слабо понижение към -11,0 пункта.

Аналогичният индекс на потребителските нагласи в рамките на целия Европейския съюз се повиши през април до -9,0 пункта от -12,1 пункта през март, което е най-високото ниво от февруари 2020 г.

И двата индекса, определяни от ЕК, вече са над техните осредни дългосрочни нива съответно от -11,1 пункта за еврозоната и от -10,6 пункта за ЕС, след като година по-рано (през април 2020 г.) те доближиха рекордните дъна от Голяма рецесия през 2009 г., посочва Европейската комисия.

Окончателните резултати от проучването на Европейската комисия ще бъдат оповестени на 29 април 2021 г., когато ще бъдат представени и данните за икономическите и бизнес нагласи на стария континент през третия месец на новата година.

Графики на потребителските нагласи в ЕС и еврозонатаНовините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.