Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия прекратява ученията в Южния и Западния военен окръг

Руският военен министър Сергей Шойгу пристигна на полуостров Крим, за да наблюдава ученията там.
Снимка: МО на Русия

Русия прекратява от утре военните учения в Южния и Западния военен окръг, обяви министърът на отбраната Сергей Шойгу. Това означава изтегляне на струпаните по границата с Украйна руски войски. 

Шойгу пристигна на полуостров Крим, за да наблюдава заключителния етап на мащабните учения на руските въоръжени сили там.

След приключването на маневрите той заяви, че целите са били изпълнени и войските са демонстрирали способността си да защитят страната. 

„В тази връзка реших да завърша проверовъчните мероприятия в Южния и Западни военен окръг. Генералният щаб, командващите на войските на военните окръзи и на въздушно-десантните войски да планират и да пристъпят от 23 април към връщане на войските в местата на постоянна дислокация“, каза министърът.

Шойгу съобщи за повишена военна активност на НАТО в близост до южните граници на Русия. 

„Внимателно следим прехвърлянето на войски на Алианса в района на предстоящите учения „Defender Europe 2021“. В Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България са създадени координационни центрове, които осигуряват посрещането на войските на НАТО и на товарите. Една от основните коалиционни групировки на войските на НАТО се разгръща в черноморския регион“, каза той.

Министърът на отбраната разпореди на подчинените си да продължат наблюдението на района на натовските учения и да имат готовност да реагират незабавно в случай на неблагоприятно развитие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна