Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След отпускане на мерките срещу COVID -19

Занаятчии и творци от цялата страна участват в пролетния базар в Бургас (обновена)

Изложението се провежда на алеята пред Флората

| обновено на 23.04.21 в 15:53



Първият Handmade базар за тази година се провежда в Морската градина на Бургас. В него участват над 50 производители от цялата страна. Те представят ръчно изработени бижута, играчки, сувенири, дървени и керамични изделия, био козметика, храни и напитки и др.

„Въпреки обстановката,  въпреки тежката ситуация, искаме да покажем и другата страна на живота – цветната, която загубихме през последната година! Подкрепете българския производител, защото именно той пострада най-много от икономическата криза“, апелира Михаела Бошева от организаторите.

Тя разказа, че кризата свързана с коронавируса се е отразила негативно на занаятчиите и творците на ръчно направени изделия, те не са можели да участват в базари и изложения и да продават своите изделия. Някои трудно са оцелявали в кризата и са разчитали най - вече на онлайн търговия.

"Надяваме се, че обстановката ще се нормализира и отново ще могат да се провеждат такива базари. Този в Бургас е може би най - големият в момента, който се провежда в страната. На открито сме, предприети са всички мерки за спазване на дистанция и безопасна среда предвид епидемичната обстановка! Участват производители от Видин, Варна, Пловдив, София , Враца и много други градове, които предлагат голямо разнообразие от уникални изделия и тук всеки може да намери това, което търси! Има прекрасни предложения за подаръци по повод Цветница и Великден, вкусни храни и напитки, красиви сувенири и др.

повече може да чуете в звуковия файл:

Липса на пазари за реализация на продукцията, минимални обороти и трудно оцеляване, това споделят участниците в базара относно това как им е повлияла кризата с COVID – 19.

Мария Кирякова от 5 години се занимава с плетенето на играчки, детски дрешки, шапки, шалове. Тя разказва, че обича да плете от малка и е сбъднала своя мечта като е превърнала плетенето в свое основно занимание. През време на пандемията с коронавируса никак ни й лесно да реализира продукцията си и доходите й са намалели, но се е увеличило вдъхновението, разказва с усмивка въпреки трудностите бургазлийката:

„Дейността ни наистина много се затрудни, както и в цялата държава. Продажбите се свиха и доходи ни бяха колкото да успеем да си купим нови материали. Преминахме към онлайн търговия, но тя се случва трудно! Единственото положително в ситуацията е, че така имахме повече време за творчество. Надяваме се нещата вече да се нормализират!“

В пролетния базар участва и Мартин Саров от София, той представя изделия от дърво – пъзели, ключодържатели, свещници, букви и др.,всичко направено от естествени материали. И той е превърнал хобито си в основно занимание и заедно със свой приятел са основали фирмата си преди година:

В началото беше доста сложно, преди да се адаптираме към предлагането на нашите продукти. Принудихме се да преминем изцяло онлайн чрез платформи, които бяха склонни да приемат такива като нас. Нищо, обаче не може да замени личния контакт с клиента и ние много разчитаме на подобни базари, като този в Бургас, за да можем отново да пред9лагам своите изделия на клиентите директно и да общуваме с тях!“

повече може да чуете в звуковия файл:


Базарът е на алеята до Флората и продължава до неделя /включително/. Предприети са всички мерки за спазване на дистанция и безопасна среда предвид епидемичната обстановка.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна