Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в кв. "Бояна" заради отдаването под наем на спортно игрище на открито

Снимка: Добромир Цветков

Жители на кв. "Бояна" в София излязоха на протест заради отдаването под наем на единственото спортно игрище на открито в района. Теренът е общинска собственост, а на мястото му се предвижда частен инвеститор да изгради спортен комплекс.

Наемът е за срок от 10 години, а жителите на Бояна се притесняват, че след построяването на комплекса няма да могат да спортуват свободно, тъй като ползването на игрището ще се заплаща. Протестиращите са недоволни, че намеренията на общината не са били съгласувани с живеещите в района и събират подписи в защита на терена:

"Вчера вечерта имахме около 1800. Имаме мобилни станции, които не сме ги събрали. В момента ги събираме и в тази връзка мога да кажа, че ще съберем над 2000 подписа"."

"Смятаме, че не е нормално отделни хора да заграбват общинската собственост, която е за всички"."

"Ще ви дам един пример в Австрия. Общински терен има във всеки квартал. По три като този тука, които са облагородени за хората - да ги ползват свободно".

По-рано днес инвеститорът, футболистът Даниел Боримиров увери, че жителите на квартала ще могат да ползват безплатно спортния комплекс: 

"С лична карта! Показва се адресът. Като си от "Бояна": "Ето, заповядайте, един час, ще влизате безплатно"".

Това обаче не удовлетвори протестиращите. За утре е насрочена среща в Столичната община, където всички страни ще търсят решение за казуса с футболното игрище в "Бояна".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени