Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 46 000 фиданки са залесени в резерват Сребърна

Над 46 000 броя фиданки от местни растителни видове са залесени в границите на поддържан резерват Сребърна край Силистра през последние 32 месеца, съобщават от екоинспекцията в Русе.

Горско-стопанските мероприятия са част от проект, финансиране по Оп Околна среза за подобряване структурата и функциите на местообитания на територията на резерватът Сребърна.

Дръвчетата са засадени на обща площ над 217 декара.

Дейностите са продължение от друг проект реализиран преди 8 години.

С настоящия проект са приложени методи за пречупване и опръстеняване в горските територии на чужди (инвазивни) видове растения от вида гледичия, явор негундо, американски ясен и аморфа. Като резултат се окачка в период от 3-4 години третираните инвазивни видове да отстъпят мястото си на местните новозасадени фиданки от видовете бяла топола, бяла върба, планински яснен, полски ясен и др.

Наред с лесовъдските мероприятия е закупена и специализирана техника и софтуер, които са в помощ на управлението и поддържането на екосистемите в резервата. Предвидено е поддържащите дейности на младата гора да продължат още 2 години след приключването на проекта.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна