Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън подозира свой бивш съветник за изтичане на информация

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън смята, че неговият бивш най-близък съветник Доминик Къмингс стои зад изтичането на информацията от кореспонденцията му със сър Джеймс Дайсън, която го въвлече в скандала с лобирането, съобщиха британски медии. 

Както сериозният „Таймс“, така и таблоидът „Сън“ излизат със заглавия, че премиерът обвинява бившата си дясна ръка в изтичането на информация. 

„Таймс“ цитира източник от „Даунинг стрийт“ 10, че бившият първи съветник на премиера „систематично изнася информация, огорчен от случилото се след напускането му на поста“. Източникът допълва, че Борис Джонсън е „разочарован от това, което прави Доминик, защото то  подрива авторитета на правителството и на Консервативната партия“. 

Според „Сън“ Джонсън „бил бесен на Къмингс“. 

По-рано през седмицата бяха публикувани текстови съобщения между Джонсън и Дайсън отпреди година, в които премиерът уверява милиардера, че „ще уреди въпроса“ по повод на искането му служителите на неговата компания, базирана в Сингапур, да не плащат данъци, ако произвеждат вентилатори за здравеопазването по време на пандемията. Джонсън бе обвинен в неправомерно лобиране, тъй като няма прозрачност за сделката, тя е уговорена без присъствие на частен секретар и той не е информирал своевременно никой за водените разговори, както повелява министерския кодекс. 

По-рано изтече информация и за това, че Джонсън е лобирал и за саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в опита му да придобие футболния клуб „Нюкасъл“. Къмингс е обвинен и за това изтичане на информация. Бившият съветник на премиера не е бил намерен за коментар. От канцеларията на премиера са започнали разследване на изтичането на информация. От опозицията обаче искат разследване на случаите с неправомерното лобиране и нарушаване на министерския кодекс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени