Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законодателен маратон с 99 законопроекта на последната сесия на кипърския парламент

Подготовка и доставка на урни за гласуването на евроизборите в Кипър, Никозия, май 2019 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Кипър ще бъде разпуснат днес съгласно изискванията на конституцията заради насрочените за 30 май парламентарни избори в страната. Последната сесия законодателния орган започна в четвъртък и ще приключи днес със законодателен маратон с 99 разгледани законопроекта.

В дневния ред на последното пленарно заседание в настоящия състав на кипърския парламент са включени 99 законопроекта. До късно снощи депутатите гласуваха по спешност много важни нормативни актове.

След многомесечен дебат и редица промени факт вече е законът за предоставяне на държавни гаранции в размер на 1 млрд. евро за заеми на фирми и самонаети, засегнати от коронавирусната пандемия.

Парламентът прие и закон за спиране на продажбата на недвижими имоти с ипотечен заем до 31 юли тази година, с цел защита на основното жилище.

Одобрен бе и първият за 2021 г. допълнителен бюджет от 250 млн. евро, които правителството ще изразходва за справяне с коронакризата, помощ за икономиката и доходите на работещите, подкрепа на здравния сектор.

На 30 май гласоподавателите в Кипър ще избират новите си 56 представители в парламента.

Според проведено в началото на април социологическо проучване сегашната управляваща партия – дясноцентристката ДИСИ, води с над 19% от гласовете, следвана от основната опозиционна партия - лявата АКЕЛ, със 17%.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!