Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Държавата дава пари на розопроизводители и преработватели при спорни за бранша условия

Производители и преработватели са готови за протестни блокади, МЗХГ с позиция

| обновено на 23.04.21 в 15:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само два дни, след като държавата отпусна на розопроизводителите и розопреработвателите финансово подпомагане от 3 милиона лева, секторът заплашва с протести.

Ще трябва всички да излезем с трактори. Поне имаме много суровина, така че да блокираме цяла България – някой да ни чуе.“ Този коментар направи пред БНР розопреработвателят Филип Лисичаров.

В началото на годината розопроизводители заплашиха с изкореняване на насажденията заради ниска изкупна цена на розовия цвят. Розопреработвателите пък предупредиха, че може да спрат да изкупуват, защото има достатъчно произведено и непродадено розово масло на фона на свитите пазари заради Covid пандемията.

Затова от бранша виждат като единствено решение финансово подпомагане от държавата за предстоящата кампания.  

След проведени разговори с Министерството на земеделието, в които били уточнени размерът на помощта и параметрите, изведнъж се появили два нови критерия по тази мярка, разказа Лисичаров в предаването „Преди всички“.

„Общо взето ни казаха – или ги приемате, или няма никакво подпомагане.“

Условията:

„Гарантирани 2 лева изкупна цена на розовия цвят и при такава гаранция 30 стотинки се връщат обратно към розопреработвателите. Условията са розопреработвателите да са преработили не по-малко от 70% спрямо миналогодишния си обем. Това е огромен проблем, защото към момента от 48 розопреработватели, 45 са заявили обеми между 30 и 60% максимум. Някои са казали, че няма да работят тази година“, поясни Филип Лисичаров.

Според него този критерий е в несъответствие с другия – лимит на преработвател не повече от 150 хиляди лева. Така по думите му се слага спирачка на 500 тона.

Лисичаров недоумява как това минава на управителен съвет на Фонд „Земеделие“, защото според него показва „тотално неразбиране на материята“.

Изненадващите бранша условия били също така изненадващо огласени по време на видеоконферентна среща за публичното обявяване на помощта, твърди Лисичаров.

Той изрази надежда с изработването на указанията за получаване на помощта „да бъдат коригирани тези две несправедливости“.

Защото се получава така, че от тези 3 милиона бюджет, няма да бъдат усвоени повече от 200-300 000, в най-добрия случай 500 000 лева. Всички останали фермери ще останат излъгани.“

Повече чуйте в звуковия файл. 

Министерството на земеделието, храните и горите Снимка: Ани Петрова, БНР

От своя страна Министерството на земеделието и храните в своя позиция, изпратена по-късно до БНР, уточнява:

Отпускането на помощта и критериите за предоставянето на de minimis, за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 г., бяха обсъдени на видеоконферентна среща между МЗХГ и представители на производителите и преработвателите на маслодайна роза. След срещата и приетите предложения за отпускането й, УС на ДФЗ гласува бюджет по нея в размер от 3 млн. лв.

По време на срещата бяха дискутирани всички изисквания, които трябва да бъдат спазени от розопреработвателите, за да бъдат подпомогнати. Относно обема на изкупения цвят от един преработвател, от страна на МЗХГ бе предложено той да бъде в размер на 100% от този през кампания 2020 гСлед дискусия и предложения от страна на бранша бе решено обемът да бъде намален до минимум 70% от този през 2020 г., който съответното предприятие е изкупило.

На базата на предоставена информация от бранша за себестойност на преработка на цвят от маслодайна роза, бе определена и помощта в размер на 0,30 лева на килограм преработен цвят от маслодайна роза. За да бъдат подпомогнатите преработвателите, е необходимо декларираните обеми към 31.07.2021 г. на изкупен цвят от маслодайна роза да са придружени с документи, от които да става ясно, че изкупната цена за 1 кг. розов цвят за целия обем изкупен и преработен цвят от маслодайна роза не е по-ниска от 2 лв./кг. без ДДС.

В официално писмо до МЗХГ от Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК) са поискали лимит за максимална сума на подпомагането, която да може да получи един розопроизводител/розопреработвател. 

,,Предложението ни е тази сума да е 100 000 лв. (ако помощта остане 0.30 лв./кг.) и 150 000 лв. (ако помощта е 0.40 лв.кг.)“, се посочва в писмото на БНАЕМПК. То е подписано и от г-н Филип Лисичаров, който е заместник-председател на асоциацията, уточняват от МЗХГ.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.