Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Декларации в НС по повод Деня в памет на жертвите на масовото изтребление на арменците в Османската империя

Арман Бабикян прави изказване в пленарната зала на Народното събрание- 23 април 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Началото на пленарния ден в Народното събрание започна с декларации от парламентарни групи по повод утрешния Ден в памет на жертвите на масовото изтребление на арменците в Османската империя.

Депутатът от „Изправи се! Мутри вън!“ Арман Бабикян призова от трибуната на парламента:

„Предлагаме Народното събрание на Република България да приеме решение, декларация, с която обявява за геноцид избиването на арменците в Османската империя. Арменците в България, Армения и хилядите разпръснати из целия свят очакват този акт на солидарност“.

Депутатът Цецка Бачкова от "Демократична България" допълни:

„И макар че в декларацията си от 2015 година българското Народно събрание успява да избегне думата геноцид, използвайки „масово изтребление“ на арменците, ние от „Демократична България“ намираме за свой дълг да назовем събитията с истинските им имена, да ги признаем и да ги осъдим като геноцид“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ окачестви изказванията като „политическо експлоатиране на исторически и геополитически събития от миналото“ и подчерта:

„Историята ни дава уроците. Нека се получаваме от тях, без да използваме историческите разломи като политически аргументи. Ние от ДПС сме последователни - нашата позиция и нашите политики са с хоризонт далеч в бъдещето, с научени уроци от историята“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в Народното събрание - 23 април 2021 г.

От БСП поискаха едноминутно мълчание в памет на жертвите на масовото изтребление на арменците, но то беше отхвърлено от председателя на Народното събрание Ива Митева с мотива, че подобно предложение по правилник се прави до 18 ч. на предходния ден.

Въпреки това новите политически сили и БСП станаха на крака в пленарната зала.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна