Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект#ЗаДоброто подпомага 22 деца на учители и медици с месечни стипендии

Доброто има име и то е любов и промяна

Три млади майки са убедени, че трябва да изискваме съвременно здравеопазване

Проект#ЗаДоброто - Полина Троянова, Надежда Рангелова и Кремена Кунева

Промяна е възможна, а доброто съществува. В това ни убеждават създателите на Проект#ЗаДоброто. С тях ще ви срещнем в поредната рубрика „Младите хора, които ме вдъхновяват“ – този път три млади майки, вдъхновени и вдъхновяващи за каузата на детското здравеопазване в България.

Това са Полина Троянова, Надежда Рангелова и основният инициатор на кампаниите Кремена Кунева.

"Доброто има шанс, със всяка една инициатива нещата стават все по-големи, по-дълбоки, по-сърцати, аз усещам, че тук се събужда едно общество на емпатията, ще направим големи неща“, каза пред БНР Поли Троянова.

По думите и, тя е щастлива, че не гледа телевизия от години:

Интересуват ме хората, как те реагират на чуждата болка. Сблъсках се с невъобразими неща – как майка дарява средства след смъртта на детето си, как продължава да живее за каузите на други болни деца… Тези хора веднъж си отворили сърцата към надеждата и проблемите, продължават да помагат. Ние сътворяваме промяната, каза Поли.

Проект#ЗаДоброто

Каузите на Проект #ЗаДоброто и Фондация „За Доброто“ обединяват над 10 000 доброволци и дарители. До учредяването на фондацията Проект #ЗаДоброто организира 9 успешни кампании, свързани с детското здраве и образование и със  здравеопазване като цяло, осъществени изцяло с дарения на средства и доброволчески труд.

Чрез тях се ремонтират и оборудват нефрологичното и интензивното отделение в Педиатрията в столицата, инфекциозното в УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив,  временно спрян ремонт заради пандемията. Осигуряват се и стотици предпазни средства за над 100 болници в цялата страна.

Проект#ЗаДоброто

„Реакциите на хората, които виждаха ремонтираните отделения бяха всевъзможни - имаше хора, които не можеха да повярват, имаше хора, които бяха трогнати, а имаше и такива които бяха шокирани, но когато започнаха да подават документите по Фонда за децата на героите, сме получавали такива мили думи…, казаха пред БНР Поли Троянова и Надя Рангелова:

„В основата на всички наши усилия са децата, да знаят, че някой мисли за тях, че не са сами, че те принадлежат към една общност, към която, когато те се присъединят като активни личности, се надяваме да правят същото като нас. Това е нашето послание. Това ни мотивира“, споделиха младите майки.

Проект#ЗаДоброто

И така те създават Фонд за децата на герои. Той осигурява в момента месечни стипендии от 500 лв. за 22 деца на починали в пандемията лекари и учители.

„Това е защото искаме не само да помагаме на конкретния човек, а да вдъхновяваме и други като нас. Аз съм силно обнадеждена в това. Всички ние, които сме във фондацията  - надеждата ни е възстановена“, заяви пред БНР Кремена Кунева.

„Да усетиш грижата в един труден момент, в който си загубил родител, грижа, която не е еднократна, че някой ще бъде до теб в твоя път - това е незаменимо и ние го усещаме във всички семейства“, каза още Кремена.

Фондът е дългосрочен проект, който ще продължи през следващите най-малко 15 г. Средствата се набират по дарителската сметка на фондацията, чрез дарителската Платформата.бг и чрез платформата DMS.

Проект#ЗаДоброто

„С останалите ни средства от Covid-кампанията последно оборудвахме с предпазни средства и матраци и завивки Covid-отделението в болницата в Харманли, там положението е плачевно…те изобщо не можеха да стартират. И моето послание е, че трябва да сме критични – ние трябва да имаме съвременни болници, посочи още Кунева.

„В тази връзка започнахме два нови проекта – в първия ще показваме детските отделения в цялата страна, най-критично е положението в инфекциозните детски клиники, те тънат в мизерия, първата стъпка е да събудим общественото съзнание, пращаме и писма до РЗИ, поясни още Надежда:

„Другият проект е насочен към темата за връзката лекар – дете пациент – къде се къса тя, как детето е поставено в лечебния процес като индивид, засяга ли се изобщо тази тема в обществото. А доброто е тази сила, която ни помага и ни мотивира, да даваме всичко от себе си, да продължаваме напред, обобщава Надежда Рангелова.


Заедно с даренията на материали, услуги и личен труд общата стойност на събраните средства по проекта достигат 1 млн. лв. След останалите инициативи са осигуряване на ски-училище за 22 деца без родителска грижа, книги, пособия за рисуване и играчки, образователни игри и курсове за деца и родители. Инициативата Хапка Надежда съвместно с Гората.бг за осигуряването на топла храна за дежурните екипи в спешните отделения и Covid-секторите обхваща 15 града в страната.


До момента кампанията на Проект #За Доброто е най-голямата в страната гражданска инициатива по време на пандемията в подкрепа на медиците и болните.

Още по темата слушайте в звуковия файл от поредицата "Младите хора, които ме вдъхновяват".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени