Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Законът за личната помощ – успяха ли майките от “Системата ни убива“

| обновено на 23.04.21 в 13:46
Снимка: БГНЕС

Депутати от парламентарните групи на „Изправи се! Мутри вън!“ и „Има такъв народ“ внесоха заедно с майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ oтмeнeнитe в крaя нa 2020 г. тeкcтoвe в Зaкoнa зa личнaтa пoмoщ, кacaeщи рaбoтнoтo врeмe нa личнитe acиcтeнти и cрeдcтвaтa зa пoдкрeпa нa хoрaтa c урeждaния.

C прoмeнитe Зaкoнът се връщa във видa, в кoйтo бeшe приeт прeз 2018 г., cлeд oceммeceчни прoтecти нa мaйкитe нa дeцa c уврeждaния.

Темата коментират в “Нашият ден“ Вера Иванова, председател на инициативния комитет на “Системата ни убива“, и Димитрина Русева, член на инициативния комитет на “Системата ни убива“:

“В подписалите мотиви за внасяне на Закона са и "Има такъв народ", заедно с “Изпрaви ce! Мутри вън!“. Проблемите ни днес са като тези вчера и като проблемите ни онзи ден – в разрешаването на нашите проблеми не е мръднало абсолютно нищо.

Защо Законът за личната помощ е толкова спешен, защото хиляди хора останаха извън обсега на този Закон, хора, които имат реална нужда от чужда помощ, за които това е наистина животоспасяващо. Не говорим за пари, за облаги – говорим за живот.

Много хора не можаха да дочакат нашите промени, това, за което ние се борим, и това, което Сачева осакати. За съжаление тази зима беше решаваща за тях, ние ги загубихме. Затова този Закон е толкова спешен.

Този Закон е доста натоварен, защото в България наистина няма политика в социалната сфера, няма политики, които да компенсират една чужда помощ. Тя в един момент се оказва решаваща и за съществуването ти, и въобще за това да се чувстваш достойно.“

Ще се търси ли отговорност от бившия социален министър Сачева

“Това е престъпно бездействие, тук се касае за хиляди човешки животи. Това е 9-годишна борба. Искаме до този, който не може да ходи, да говори и да мърда, да има асистент. Което е в пъти по-евтино на българския данъкоплатец, където е в пъти по-евтино от това да попаднат тези хора в българските домове, където издръжката им е в пъти по-висока от една мижава заплата на един асистент.“

Чуйте повече в звуковия файл.
Мая МаноловаТемата коментира в “Законът и Темида“ и Мая Манолова, прeдceдaтeл нa пaрлaмeнтaрнaтa групa „Изпрaви ce! Мутри вън!“ в 45-ото НС:

“Абсолютно прави са майките след многогодишни протести, след близо осеммесечен палатков лагер пред парламента, беше приет исканият от тях Закон за лична помощ, който написахме заедно. Тогава аз бях в качеството си на омбудсман и бях на тяхна страна и заедно с тях.

Законът започна да действа, той направи личната помощ един предвидим и устойчив механизъм, да не се налага на семействата на хора с увреждания да кандидатстват по различни програми, за това да получат личен асистент за тяхното дете или за техния близък, или самите те да бъдат такива.

А това да става по силата на закона, без да се включват всякакви критерии, които са хрумнали на една или друга община, например подоходен или някакво изискване за определена професионална квалификация за личния асистент, или всевъзможни други ограничения.

Притеснително беше преди това, че в момента, в който програмата или проектът свършеше, хората с увреждания оставаха реално без личен асистент. Със Закона, който приехме в края на 2018 г., всичко това беше законодателно уредено.

Законът започна да действа, но това не трая дълго, тъй като социалната министърка Сачева нарочи този закон за враг, а хората с увреждания за хора, които източват нейния бюджет. Тя направи някакви абсурдни сметки, че Законът за 2021 г. ще струва 35 млрд. лева. Абсурдни твърдения на човек, който не познава отговорността на това да бъде социален министър и така много хора пострадаха заради ограниченията, които бяха наложени. Много хора с увреждания, нуждаещи се от лична помощ, останаха без лични асистенти или тези, които ги получиха, ги получиха за ограничен брой часове и в недостатъчен обем.

Това, което се опитваме да променим, заедно с майките от “Системата ни убива“, е да върнем Закона в първоначалния му вид. Той дава реална, адекватна, справедлива подкрепа. Не някакви часове заради някакво ТЕЛК-ово решение, а толкова часове, колкото на човека с увреждане са му необходими за личен асистент.“

Колко струва човешкият живот в България

“Зависи дали имаш сърце и очи да видиш болката, да видиш проблемите и дали имаш отговорност – особено когато заемаш позицията народен представител, социален министър, висш държавен чиновник. Дали ти трепка сърцето, когато видиш хората с увреждания и тяхната безпомощност, особено за тези с тежките увреждания.“

Чуйте повече в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.