Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС отмени заповедта за дисциплинарно уволнение на главния счетоводител на митницата в Благоевград

Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд отмени окончателно заповедта за дисциплинарно уволнение на главния счетоводител на митницата в Благоевград, който беше единственият обвинен за неизпълнение на  служебните задължения след крупния обир  на 230 хиляди лева и 20 кг. бижута от склад на митническия терминал в началото на 2020 година.

С мотив „пропуски във воденето на документацията и занижен контрол“ 2 седмици след обира на 17 януари миналата година главният счетоводител Иван Попов бе уволнен дисциплинарно от директора на Агенция „Митници”.

На всички инстанции той спечели  делото, като и ВАС потвърди, че в заповедта за уволнението му има сериозни нарушения, включително и на Закона за държавния служител.

15 месеца след крупния обир  извършителите остават неизвестни. Прокуратурата и полицията започнаха разследване часове след престъплението, вътрешна проверка назначиха и от Агенция „ Митници“.

Известното до момента е, че групата, извършила обира, е от трима души, които са влезли през отворен прозорец в сградата на митницата и с ъглошлайф са разрязали касите, от които са откраднали валута на стойност 230 хиляди лева, както и 20 килограма бижута, които са били конфискувани от митниците в Кюстендил и Кулата преди тяхното закриване през 1996-97 година.

Валутата и ювелирните изделия са били съхранявани в банков трезор до 2011 година, като не е известно по какви причини и по чие разпореждане те са били преместени в склад на митницата в Благоевград, където са били съхранявани в метални каси. 

По време на обира служителите на частната охранителна фирма са получили 4 сигнала от СОТ за задействала се алармена система, но са отговорили, че всичко е наред.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени