Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Спейс екс“ изстреля третия си екипаж към МКС

Изстрелването от Флорида
Снимка: Ройтерс

НАСА и компанията „Спейс екс“ изстреляха успешно своя трети екипаж до Международната космическа станция (МКС) от космическия център „Кейп Канаверал“ във Флорида.

За първи път това става с вече използвани ракета и капсула, с което се цели намаляване на цената на космическите полети.

Екипажът трябва да достигне до Международната космическа станция рано сутринта в събота с капсулата „Дракон 2“, която беше използвана от "Спейс екс" през май миналата година. Те ще пребивават на борда на орбиталната лаборатория шест месеца.

Четирите члена на мисията са двама астронавти на НАСА - командирът - 53-годишният Шейн Кимброу и пилотът - 49-годишната Меган Макартър, заедно с 52-годишният астронавт от Япония Акихико Хошиде и френският инженер от Европейската космическа агенция Тома Песке, който е на 43 години.

Френският астронавт, който отлита за втори път в Космоса, трябва да извърши стотина научни експеримента и четири излизания в открития Космос.

„Дракон 2“ влезе в орбита минути след изстрелването от Флорида малко преди 13 ч. българско време, като се очаква полетът до МКС да продължи 23 часа и половина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна