Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хараламби Анчев: Отлагането на мажоритарния вот е прагматично решение

Хараламби Анчев
Снимка: Стопкадър, ТВ Европа

"Отлагането на мажоритарния вот е прагматично решение". Това мнение изрази пред БНР Хараламби Анчев, бивш член и зам.- председател на ЦИК, бивш служебен министър на правосъдието. Той подчерта, че при въвеждане на нулев праг на преференциите ще бъде постигнат мажоритарен елемент в изборите.

Според него се върви към предсрочни избори и затова логиката на действията на политическите формации е да се направят спешни продуктивни промени в Изборен кодекс, по които да бъдат проведени следващите избори, за да няма оправдание, че изборните правила са в нечия полза.

Анчев коментира машинното гласуване на изборите на 4 април, като изтъкна, че то е било въведено в последния момент, а машините са дошли в 12 без 5:

"25% са гласувалите с машини, което е огромен процент, предвид това, че машините дойдоха в последния момент, не беше допуснат независим одит и не беше достатъчно популяризирано по медиите машинното гласуване".

Той заяви, че е категоричен привърженик на гласуването с машини и по пощата.

"Пощенското гласуване е първата стъпка към активната регистрация. ... Машинното гласуване е мека форма на образователен ценз", тези заключения направи Хараламби Анчев и прогнозира, че вероятно няма да бъде прието въвеждането на вот по пощата - нито в България, нито от чужбина.

Бившият член на ЦИК смята, че членовете на Централната избирателна комисия трябва да бъдат подменени на квотен принцип, защото върху сегашния състав има натрупани "сериозни подозрения за нейната коректност", за които тя е дала повод:

"Полезна е идеята това да се опосреди от президента. Статутът на държавния глава не съответства на това огромно обществено доверие, което той получава като мажоритарно избран първи човек в държавата. Дори бих приел да има една минимална, символична негова квота, която той да предлага".

Интервюто на Снежана Иванова с Хараламби Анчев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна