Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите доброволци се научават на активност и отговорност

Снимка: TimeHeroes

Всеки ден от екипа на TimeHeroes виждаме резултатите от работата и няма как да не сме удовлетворени. Казва го Благовеста Николова. Тя е работила в корпоративния сектор, но участва в доброволчески инициативи, опознава на екипа и стига до поста изпълнителен директор на фондацията, чиято едноименна платформа събира на едно място кампании и каузи от цялата страна.

В момента има повече от 10 инициативи за помощ на възрастни хора и семейства в нужда, допълни Николова.

23 април е Световният ден на младежите доброволци (до 25 години). По този повод директорът на TimeHeroes отбеляза, че на платформата има доброволческото състезание на училищата в България, наречено Купата на героите. Под нейния флаг от 2015 г. ученици и студенти създават доброволчески клубове и инициативи, за да променят училището, квартала, общността и града си.

Един от последните експерименти на екипа е показал, че СV, в което е отбелязан предишен доброволчески опит, се гледа много по-благосклонно от евентуален бъдещ работодател.

От агентите на доброто, които организират каузи и участват активно в тях, е и Лора Гайдарова от 18-о средно училище „Уилям Гладстоун“ в София.

Тя разказа за различните инициативи на училищния клуб, в който е член. Доброволците са разхождали кучета, правили са и са разпращали коледни картички, както и мартеници в полза на недоносени деца.

„Интересът ни е огромен, чувството е уникално. Учим се на общуване. Осъзнахме стойността на всичко, което правим“, отбеляза 16-годишната доброволка.

С Благовеста Николова и Лора Гайдарова разговаря Ива Дойчинова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени