Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мандрата в Елена е възстановила на Държавния резерв 64 тона кашкавал

Мандрата в град Елена
Снимка: Здравка Маслянкова

Мандрата в град Елена е възстановила на Държавния резерв цялото количество от 64 тона кашкавал от военновременните запаси и двете страни са прекратили договорните си отношения. Това потвърдиха за БНР от ръководството на млекопреработвателното предприятие и от Агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.

В решение на Великотърновския административен съд от 19 април тази година беше потвърдена санкция от 7000 лева, наложена на Еленската мандра от Държавния резерв за липсващи 38 тона кашкавал, съхранявани в дружеството като военновременен запас към януари 2020 година.

По договор Еленската мандра е съхранител на 64 тона кашкавал за Държавния резерв. 

При проверките са констатирани множество нарушения, посочи пред БНР Никола Костадинов, директор на териториалната дирекция на Държавния резерв във Велико Търново. 

„Количествата трябва да се съхраняват на определени места. При тези проверки те не са намерени. Преценено е, че дружеството е рисков съхранител“.

Никола Костадинов, директор на териториалната дирекция на Държавния резерв във Велико Търново

Управителят на Еленската мандра Стефан Василев отрича:

„Кашкавалът беше вътре в предприятието. Ние имаме два протокола – един на Държавен резерв, че не е бил тук, и един на нашата комисия, че е бил тук“.

64 тона кашкавал са възстановени в пълни количества на държавата през месец май миналата година, договорът е прекратен, посочиха Костадинов и Василев. 

„Всичко е изтеглено в пълния му размер. Ние нямаме нито едно количество там“, заяви Никола Костадинов. 

„Нямаме отношения. В момента те ни дължат по тяхна сметка 23 хиляди лева, а по моя сметка 65 хиляди лева“, каза Стефан Василев.

Управителят на мандрата в Елена Стефан Василев

Няма нанесена щета на държавния бюджет, се посочва в позиция до БНР на Станимир Пеев, председател на ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“. 

От Еленската мандра са категорични, че няма да си платят глобите, потвърдени от съда.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени