Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Троян откриха две нови инсталации за отпадъци

3
Кметовете на Троян Донка Михайлова и на Априлци Тихомир Кукенски на церемонията по откриване на инсталациите.
Снимка: Пламен Христов

В Троян откриха нова инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани отпадъци в Регионалното депо, което обслужва общините Троян и Априлци.

Проектът на стойност 6,2 милиона лева е финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България, както и от общините Троян и Априлци.

При откриването на новите инсталации кметът на Троян Донка Михайлова поясни, че чрез тях ще бъде намалено количеството на отпадъците, които стигат до депото.

„Инсталацията ще позволи да бъдат отделяни отпадъците, които могат да бъдат преработени вторично и количеството, което ще стига на депото за твърди битови отпадъци, ще бъде намалено чувствително. Това пряко ще рефлектира върху размера на такса „битови отпадъци“, която ще плащат гражданите и бизнесът“.

Михайлова добави, че таксата ще намалее.

Кметът на Априлци Тихомир Кукенски каза, че 40% от отпадъците в общината могат да бъдат компостирани.

„Понеже общината е на голяма територия, нямаме възможност за разделно събиране на отпадъците и тази инсталация ще позволи голяма част от тях да бъдат използвани повторно, т.е. да бъдат рециклирани“.

По проекта е създадена инфраструктура за третиране, оползотворяване и екологично обезвреждане на битовите отпадъци.

Проектът е на стойност 6,2 милиона лева.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия