Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия иска от Сърбия и Косово да нормализират отношенията си

Хайко Маас (вляво) и Александър Вучич пристигат за пресконференцията си в Белград.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас призова от Белград Сърбия и Косово да работят по-усърдно за нормализиране на отношенията си.

„Важното сега е, казах го и в Прищина, диалогът да не се състои заради самия диалог. Сега трябва да има резултати. И двете страни имаше избори и се съставиха правителства със стабилно мнозинство. Моментът е подходящ за рестарт, диалог, нормализация и постигането на резултати“, каза Маас след среща с президента на Сърбия Александър Вучич

Затоплянето на отношенията между Косово и Сърбия, която е кандидатка за членство в Европейския съюз, е сред условията за присъединяване към блока.

Вучич заяви, че Сърбия не търси оправдателна причина да отказва постигане на компромис, а смята, че замразеният конфликт не е най-доброто решение, тъй като „винаги някой може да го размрази“.

Вучич подчерта, че Сърбия ще пази мира и че е необходимо и подобряване на отношенията с Албания за едно сигурно бъдеще, тъй като „е сигурно, че сърбите и албанците ще са двете най-големи нации в региона през следващите 100 години“.

„За нас диалогът с Прищина не е просто желание. Трябва да се проведат сериозни преговори и да се постигнат сериозни компромиси по отговорен начин“, каза Вучич.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна