Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Нели Огнянова: Не 112-ото място е тревожно, а тенденцията

Оснен по отношение свободата на медиите, в България се забелязват проблеми и при гражданската свобода за изразяване на мнение, констатира експертът

Проф. Нели Огнянова
Снимка: БГНЕС

Както и през миналата година, през 2021-ва България отново е на последно място в ЕС (112) по свобода на медиите според класацията на „Репортери без граници“.

Разликата от 1 позиция не е съществена, но важна е тенденцията, а тя е негативна, коментира пред Радио София проф. Нели Огнянова, експерт по медийно право.

Неприятното е, че индексът на международна неправителствена организация, базирана в Париж, съвпада с много други оценки, които България получава по този въпрос и които потвърждават отрицателните тенденции.

„Ако прочетем доклада, ще видим, че има общи причини, характерни за последните години, но има и специфични – от 2020 г. България има отдавна проблеми по отношение свободата на медиите. По-тревожното е, че се забелязват проблеми и при гражданската свобода за изразяване на мнение“, подчерта проф. Огнянова и посочи примери.

Според експерта правилата са в законите, а Етичният кодекс на журналистите се занимава с тяхната отговорност. Добре е да поразсъждаваме върху поведението и дейността на журналистите, особено по време на пандемията; за значението на гостите, които се канят, за изводите, които се правят; за реакцията при опит за дезинформация.

Независимо от индексите за медиите, всеки човек можа да направи своя оценка, когато му се наложи да направи информиран избор. Необходими са достъп до информация, както и дебати, основани на факти. „Джипката-модел“ е монолог.

Външните оценки не бива да ни обиждат. Това е критика, която трябва да ни помогне да видим дефицитите си и да преодолеем проблемите си.
Всички очакват в сложната обстановка журналистите да питат. Те трябва да са посредникът между читатели, слушатели и данните, върху които държавата им монопол. На високите очаквания може да отговори единствено качествената журналистика, изтъкна още проф. Огнянова.

С нея разговаря Данаил Конов.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.