Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК финализира до дни сделка с „Пфайзер“ за 1,8 милиарда ваксини

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен на пресконференция след посещение в завод на „Пфайзер“ в Белгия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия до дни ще финализира сделката с „Пфайзер“ и „Бионтех“ за доставката на общо 1,8 милиарда ваксини до 2023 година, съобщи председателят Урсула фон дер Лайен.

Много страни в Европа обаче все още  се борят с третата вълна на пандемията.

Ваксинационната програма на ЕС ще осигури достатъчно дози за имунизацията на 70% от възрастното население на съюза до края на месец юли, обяви Фон дер Лайен по време на посещението си в завод на „Пфайзер“ в Белгия. Предишният срок беше септември.

„Тази седмица преминахме границата от 150 милиона доставени дози. Направили сме 123 милиона ваксинации и така Европейският съюз се нарежда сред първите три страни по ваксинации в света, след Съединените щати и Китай“, каза тя.

Британските власти изразиха оптимистична прогноза пътуванията в чужбина да бъдат подновени на 17 май. В „зеления списък“ от тази дата ще попаднат около 30 дестинации, но България не е сред тях.

Пристигащите от Индия британци и ирландци ще трябва да се самоизолират в одобрени от властите хотели, а на всички останали е забранено да пътуват от Индия, заради влошаващата се ситуация там.

Болниците в столицата Делхи обявиха, че страдат от недостиг на кислород и 99 процента от леглата в интензивни отделения са заети. Индия регистрира рекордните 330 хиляди нови случая за денонощие.

Полицията в Гърция въведе извънредни мерки по контрол върху забраната за напускане на района по местоживеене. Южната ни съседка се опитва да ограничи разпространението на вируса по Великденските празници с оглед на предстоящото възобновяване на туристическия сезон.

Турция влиза в пълен локдаун през уикенда заради националния празник на страната. През делничните дни е в сила вечерен час.

Япония обяви извънредно положение в страната заради разпространението на новия коронавирус. Това се случва само три месеца преди началото на Олимпийските игри.

Френските власти разрешиха свободно движение от 3 май, но при запазен вечерен час от 19 ч. Учениците също ще се върнат поетапно в клас през следващите две седмици при затегнат санитарен протокол.

Унгария разреши на ресторантите и баровете да отворят откритите си тераси след като една трета от населението на страната беше имунизирано. „Една бира на тераса ме чака и мен“, пошегува се премиерът Виктор Орбан при обявяване на решението.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени