Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В понеделник ГЕРБ ще сезира КС за мораториума върху правителствените назначения и концесии

Партията поиска оставката на Мая Манолова като председател на комисията по ревизията

Снимка: ПП ГЕРБ

В 09.00 часа в понеделник ГЕРБ ще внесе в Конституционния съд искане за тълкувателно решение и за обявяване за противоконституционен наложения вчера мораториум в Народното събрание върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка.

Това стана ясно на извънреден брифинг тази вечер в централната на политическата партия.

"Ще питаме Конституционния съд допустимо ли е с решение Народното събрание да отнема и да ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция съгласно българската Конституция и българските закони. Считаме, че вече има такава съдебна практика, но вероятно на юристите в Народното събрание от партиите на промяната отново тя трябва да им се напомни", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Според вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева наложеният мораториум е противоконституционен.

"С него се ограничава не само дейността на Министерския съвет, но и на всеки държавен орган, определен с Конституцията или със закон. Спират се назначенията на всеки един държавен служител независимо на какво ниво – Конституционен съд, президентство, съдебна система. За три дни това събрание прие няколко противоконституционни решения“, заяви г-ца Захариева.

На брифинга стана ясно, че ГЕРБ ще поискат оставката на депутата от „Изправи се! Мутри, вън!"  Мая Манолова като председател на временната комисия за ревизията заради начина, по който тя заедно с 4-ма членове на комисията са посетили по-рано днес държавното дружество „Булгартрансгаз“ и са изискали документация за проекта „Турски поток“.

Проектът на решение ще бъде внесен още в понеделник в деловодството на парламента. Депутатът Тома Биков от ГЕРБ, който е член на временната комисия подчерта, че не е бил поканен, въпреки че е член на комисията.

Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова напълно оспори начинът, по който се е изискала информация за проект, който е обект от  националната сигурност и се закани да сезира компетентните органи:

"Това, което днес видяхме в едно дружество, което е част от стратегическата инфраструктура на страната и допуска в него е наистина по специален ред и режим, не представлява нищо друго, освен "Костинброд 2" в енергетиката. Ще направим обстойна проверка по отношение на допуска в сградата на "Булгартрансгаз". Ще видим дали са налице съответни пропуски по отношение на подобни хора в тази сграда, и ако намерим достатъчно основание, ще сезираме компетентните орани", посочи министър Петкова.

Според Дани Каназирева от ГЕРБ Манолова е злоупотребила сг мястото си на председател на временната комисия, за да "извлече евтин политически дивидент"

"Превърна държавното дружество в цирк. Тази жена, заедно с така наречените "нови лица", ежедневно хвърлят държавата в хаос", смята Каназирева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени