Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От понеделник Кипър влиза в нов строг двуседмичен локдаун

От понеделник, 26 април, Кипър влиза в нов строг двуседмичен локдаун, реши правителството днес в опит да спре нарастващото разпространение на коронавируса, което вече застрашава здравната система.

Ситуацията в страната е критична и изисква „трудни решения и драстични мерки”, заяви здравният министър Константинос Йоану, който обяви правителствените решения днес.

Налагането на строги ограничения за кратък период ще даде време за ускоряване на ваксинацията и частично намаляване на силния натиск върху болниците, подчерта той.

Това е третата национална карантина в Кипър от началото на пандемията.

До 9 май ще бъдат затворени всички ресторанти, кафенета и други заведения, а също и магазините, с изключение на тези за храни и стоки от първа необходимост.

Спират работа фризьорски, козметични и бръснарски салони, фитнес зали.

Забраняват се всякакви събирания на всички публични и частни места, публични или социални събития, на закрито или на открито, в паркове, места за пикник, на площади и други.

Вечерният час ще бъде от 21.00 ч. до 05.00 ч. (сега той започва в 23.00 ч.).

Намаляват се разрешените излизания от дома след изпращане на SMS – само по едно на ден, при две сега.

Църковните служби през Великденската седмица ще се провеждат без вярващи, както на закрито, така и на открито. Само в нощта на Възкресението в храмовете ще могат да бъдат до 50 души. Забраната за движение в празничната нощ (на Велика събота срещу Великден) ще започне в 01.00 часа.

Частично облекчение на строгите ограничения ще има на Великден, когато се разрешава събирания по домовете на още две семейства, освен постоянно живеещите, при условие, че общият им брой не надвишава 10 души.

Ограниченията ще бъдат премахнати от 10 май, след което за посещаването на места с голямо събиране на хора, като ресторанти, търговски обекти, фитнес зали, театри, ще се изисква отрицателен Covid-тест или ваксинация. Приемането на този регламент ще ни позволи да се върнем безопасно към по-нормални условия на живот, каза министър Йоану.

Критичното решение за локдаун днес бе взето след продължил два дни маратон от правителствени заседания, консултации с научния комитет по пандемията, с междуминистерската група, с лидерите на парламентарно представените политически партии.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени