Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Страстната седмица - духовно пречистване и смирение

Страстната седмица е прелюдия към вечния живот. Наричана е още "Велика" или Седмица на страданието, защото животът на Христос наближава своя край. Възкресил в събота Лазар, влязъл в Йерусалим на Цветница, изгонил търговците от храма на Велики понеделник. На следващия ден разказвал различни нравствени поучения на своите ученици.

На Тайната вечеря в сряда Христос им казва, че един от тях ще го предаде. След като Юда го предава, на Велики четвъртък е произнесена смъртната му присъда, потвърдена от Пилат Понтийски. Същата тази вечер след залез слънце Иисус е разпънат. 

Разпети петък е денят на великите страдания на Божия син. Наричан е Велики петък и Разпети петък. Христос приел смирено съдбата си да бъде унижаван, обруган, бичуван, бит с плесници, накичен с венец от тръни на главата, наранен и принуден да носи при изкачването към лобното си място тежкия кръст. 

Разпънат е на Голгота между двама разбойници и издъхва в мъки. Погребват го в събота и в неделя възкръсва. 


Повече за Страстната седмица може да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.