Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-високият данък върху капиталовата печалба ще засегне едва 0,3% от най-богатите американци

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Увеличението на данъка върху капиталовата печалба, което се очаква да бъде обявено в Плана за американските семейства на президент на САЩ Джо Байдън, би засегнало едва 0,3% от най-богатите американци, заяви в понеделник за "Файненшъл таймс" висш служител на администрацията на Белия дом.

Предложеното увеличение на данъците "ще елиминира видовете данъчно планиране и данъчни игри, които могат да се случат сред хората, които са на самия връх", и ще гарантира, че данъчните закони "не възнаграждават богатството за семетка на положения труд", посочи още неназованият американски висш чиновник.

Съгласно новия план капиталовите печалби ще бъдат третирани като редовни доходи, увеличавайки сегашната данъчна ставка от 20%, като президентът Байдън има намерение да повиши най-високата пределна данъчна ставка върху дохода от 37% на 39,6%.

В петък Белият дом потвърди, че увеличението на данъка върху капиталовата печалба ще засегне само хората, които печелят над 1 милион долара годишно.

Тогава прессекретарят на Белия дом Джен Саки повтори, че предложенията за данъчна реформа на администрацията на Байдън не включват повишаване на данъците върху доходите на американците, които печелят 400 000 долара годишно или по-малко.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени