Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЯЦБ запази лихвите непроменени на фона на новите противоепидемични мерки в Япония

ЯЦБ

Японската централна банка (ЯЦБ) запази непроменени основната си отрицателна лихва и програмите си за кредитиране, известни като "количествени облекчения", като в същото време понижи прогнозата си за инфлацията, но повиши леко тази за икономическия растеж въпреки въведените в страната нови противоепидемични мерки с оглед на повишаващия се брой на заразени с Covid-19.

ЯЦБ остави без промяна основната лихва, на която финансовите институции държат свободните си резерви при нея, на ниво от -0,1%, като това решение беше взето с 8 срещу 1 глас.

Централна банка запази и ангажимента си за закупуване на японски държавни облигации, без да определя горната граница на тези покупки, така че доходността на 10-годишните държавни ценни книжа (JGB) да остане около нула процентни пункта. ЯЦБ потвърди и продължаване на програмите за покупки на корпоративни книжа и на корпоративни облигации в размери съответно от 2 трлн. йени и от 3 трлн. йени.

Решенията на ЯЦБ оправдават очакванията на финансовите пазари за запазване на настоящата силно стимулираща парична и лихвена политика в обозримо бъдеще.

В публикувания днес тримесечен доклад за икономическата активност и инфлацията ЯЦБ посочи, че икономиката ще се възстанови, тъй като въздействието на коронавируса постепенно ще намалее. Очаква се икономиката да бъде подкрепена от увеличаване на външното търсене, както и от стимулиращите финансови условия и от икономическите мерки на правителството.

Централната банка обаче предупреди за "висока несигурност" относно това, доколко пандемията може да забави икономическия растежа, като тя сигнализира за готовността си да запази силно стимулиращата парична и лихвена политика в обозримото бъдеще.


През миналата седмица Япония обяви трето, двуседмично извънредно положение за Токио, Осака и две други префектури, за да ограничи Covid пандемията, която рискува да влоши перспективите за крехко икономическо възстановяване.

Въпреки това обаче ЯЦБ повиши леко прогнозата си за растежа на БВП на страната през фискалната 2021 г. до 4,0% от 3,9% през януари, и за фискалната 2022 г. до 2,4% от 1,8 на сто, като за 2023г. прогнозира икономически растеж от 1,3 на сто.

В същото време банката намали рязко очакванията си за инфлацията в страната до 0,1% за фискалната година, започваща от 1-ви април, спрямо януарската прогноза за повишение на основната потребителска инфлация с 0,5 на сто.

За фискалната 2020г. ЯЦБ очаква основната инфлация да скочи с 0,8%, а през 20203г. - с 1,0%.

Това предполага, че японската инфлация ще остане далеч под целевото ниво на ЯЦБ от 2% и след края на мандата на шефа на централната банка Харухико Курода, който изтича в началото на 2023 г.

"Икономиката на Япония вероятно ще се възстанови, въпреки че нивото на активност ще бъде по-ниско от преди разпространението на пандемията главно за сектори, които предлагат услуги от типа "лице в лице", се посочва в доклада на централната банка.

"Ще предприемем без колебание допълнителни стъпки за облекчаване на паричната политика, ако е необходимо, като внимателно следим въздействието на пандемията“, посочва още ЯЦБ след края на своето заседание.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.