Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна неформалната конференция за бъдещето на Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Със срещи на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш с лидерите на кипърските гърци и кипърските турци в късния следобед днес в Женева започна работа неформалната петстранна конференция за бъдещето на етнически разделения от 47 години Кипър.

В конференцията във формат „5+1” по покана на генералния секретар на ООН участват президентът на Кипър Никос Анастасиадис, лидерът на кипърските турци Ерсин Татар и външните министри на трите страни-гаранти Гърция, Турция и Великобритания.

По настояване на Анкара и кипърското турско ръководство ЕС не участва в срещата като наблюдател, но в Женева е тричленна негова делегация, която може да има двустранниконтакти със заинтересованите страни.

Срещата е много важна за развитието на Кипърския въпрос, въпреки че самата тя не е възобновяване на официалните преговори по него, прекратени преди почти 4 години. Целта е в поредицата от двустранни разговори и пленарни заседания да се види дали има обща основа за постигането на трайно решение на кипърския проблем в рамките на предвидим хоризонт.

„Страните са добре дошли да бъдат конструктивни и генералният секретар ги насърчава да използват дипломатически език в искрен и откровен диалог", заяви говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик днес.

В първото си изявление от Женева кипърският президент Никос Анастасиадис определи срещата като „критична” и в „решаващ момент” за острова. Той заяви, че идва на нея „с решителност и политическа воля” за намиране на решение, което според него може да бъде само федерално обединение.

За Турция и кипърското турско ръководство преговори за федерация са „загуба на време”. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който пристигна в Швейцария заедно с лидера на кипърските турци Ерсин Татар, написа в "Туитър", че са на конференцията, „за да защитят правата на кипърските турци, тяхното суверенно равенство и нашата национална кауза“.

Ерсин Татар обяви, че ще иска признаване на суверенитета на кипърските турци.

Москва се надява, че в Женева ще бъде намерена „основатана цялостно, справедливо и устойчиво решение, в интерес на всички кипърци”, посочи в изявление посланикът на Руската федерация в Кипър Станислав Осадчий.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна