Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планът за възстановяване на дневен ред в бюджетната парламентарна комисия

Снимка: БГНЕС

Изслушванията по Плана за възстановяване и устойчивост ще продължат в бюджетната комисия в парламента. Вчера вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че кабинетът в оставка е взел решение да използва единствено грантовия ресурс от Фонда за възстановяване, но не и заемния.

След като стана ясно, че единствено Португалия е внесла своя национален план за възстановяване в Брюксел, а България дори има похвала от председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен за работата си по нашия план, вицепремиерът в оставка Томислав Дончев обясни, че се очаква внасяне на Плана за предварителна оценка.

Какви бяха реакциите на политическите сили:

Румен Гечев от БСП заяви:

"Кое налага, аз не разбрах, каква предварителна оценка. Даваме плана, ако има нещо за корекции, там е казано, че то може да се коригира. Плана го четох, той е направен на брюкселски език и не допускам, че Брюксел ще отхвърли плана".

Йордан Цонев от ДПС призова:

"Напред към реализация на това, което имаме, после ще видим".

Мартин Димитров от „Демократична България“ се усъмни:

"Да не би целта на това мероприятие да е забавяне на цялостното му приемане".

Пламен Данаилов от „Има такъв народ“ припомни, че националният план е ангажимент на правителството, а не на парламента, с което репликира изказването на вицепремиера, че не е морално без санкция на парламента кабинетът в оставка да внесе документите в Брюксел.

"Така, че няма нужда да натоварвате парламента и да прехвърляте вашите права и задължения".

Заяви Данаилов, а Мария Капон от „Изправи се! Мутри вън!“ допълни:

"Ваш ангажимент е, ако харесвате плана, аз смятам, че наистина можем да го наречем възможния в момента, е да го внесете в срок".

Бизнесът и синдикатите също настояват за бързо внасяне на плана, за да можем максимално скоро да разчитаме на финансов ресурс от него.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени