Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недялко Калъчев: Има относително консенсусна граница за ниво на антителата

Снимка: БГНЕС

Посочена е относително консенсусна граница за ниво на антитела, която не е нормативно призната - това обясни в предаването „Преди всички“ д-р Недялко Калъчев, собственик на голяма верига лаборатории у нас. 

„Това е една граница, която е относително съгласувана с практиката отвъд Океана, с колегите от Щатите, която по наши европейски наблюдения е очакваемо ниво на приличен имунен отговор след преболедуване“, каза Калъчев относно това как преболедувалите коронавирусната инфекция ще доказват ниво на антитела по новите изисквания за пътуване в ЕС.

Бързи тестове само на 16 производители по списък, изготвен от ЕС, ще се признават у нас. Списъкът трябва да бъде публикуван днес, уточни Калъчев.

Повечето тестове в момента са на цени в диапазона между 7.50 и 12-13 лева доставна цена в лечебните заведения, допълни той. 

Има поевтиняване, донякъде нормализиране на цените, подчерта Калъчев и припомни, че в началото на пандемията достъпът до диагностични китове е бил затруднен и заради високата цена.

Тестовете за клетъчен имунитет е правилно да се държат „скрити“, само за професионална употреба в болниците и лабораториите, защото са по-сложни за интерпретация, смята Недялко Калъчев. По думите му „в тази твърде изнервена обстановка малко спекулативни теории се развиват“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна