Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Мариана Тодорова, футуролог

Европа изостава в прилагането на изкуствения интелект, но държи на етичната регулация

Снимка: techopedia.com

Очаква се поне първата половина от етичната рамка за изкуствения интелект, предлагана от Организацията за образование, наука и култура на ООН – ЮНЕСКО, да бъде утвърдена още тази седмица. Това съобщи пред Радио София доц. Мариана Тодорова - доктор по футурология и изследовател в Института по философия и социология към БАН и автор на книгата „Изкуственият интелект“.

Дискусията от експертите по темата е много важна, защото изкуственият интелект навлиза все повече и влияе в  различни сфери от живота. Пример за това са професиите, влизащи в списъка на изчезващите, на секторите, които изискват промени и сътрудничество с „умните“ иновации, новопоявяващите се работни места.

Медицината е ярък пример за навлизането на дигиталните технологии в диагностиката и лечението. Съществуват и платформи, които чрез математически модел могат да прогнозират развитието на пандемията или появата на нови, допълни доц. Тодорова.

Тя е убедена, че изкуственият интелект може да намери приложение и в религията, колкото и екзотично да изглежда това.

По думите на футуролога Европа изостава от Китай и САЩ и в този сфера не е конкурентоспособна, особено по отношение на прилагането на научните постижения. Но на Стария континент най-много обръщат внимание за етичната рамка. Дори и ЮНЕСКО да приеме такъв документ, регулацията ще има препоръчителен, а не задължителен характер.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с доц. Тодорова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.