Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студено пастьоризираните храни - безвреден вариант за консервиране

В България вече има фирма, която прилага технологията

Снимка: Ангелина Грозева

Около пролетното презареждане, всеки от нас се опитва да бъде във форма, но е хубаво да си създаваме навици да се храним здравословно и с пречистени храни, не само преди да се подготвяме за лятото.

В България вече съществува първата и за момента единствена фирма, която извършва студена обработка на храни и напитки, в резултат на което срокът на годност на храните е удължен, а потребителите получават по-вкусни и по-здравословни храни - без добавки и консерванти. Целта на пастьоризацията, била тя студена или топла, е да унищожи микроорганизмите в храните.

Студената пастьоризация доказано запазва качеството и стойностите на храните, след обработката твърдят предприемачите, които налагат този модел у нас преди 3 години -  Боряна Великова Тошева и Любомир Цанков.

"Студената обработка на храни и напитки под високо налягане представлява един естествен и не топлинен метод за консериване на храните. Принципът, на който работи е, че вече готови продукти се зареждат в голяма барокамера, пълни се с вода и чрез водата се упражнява налягане върху продуктите.В резултат от високото налягане, се унищожават патогенните организми в продуктите, което е и целта на консервирането", казва Боряна Великова.

“Разбира се, това не е магия. Говорим за хидростатично налягане от 6000 бара, което представлява прекалено силно налягане, каквото не съществува свободно в природата 1 най-силното налягане е в Марианската падина и е над 1000 бара, допълва Любомир Цанков.

По думите му става дума за малотрайни храни, които са с високо съдържание на вода - салами, шунки, сокове, мокри салати (снежанка, руска салата), чиито срок на годност се увеличава.

Технологията на студено пастьоризиране е най-разпространена в Америка, а най-често по света се прилага за запазване на вкусовите качества на авокадото и по-специално гуакамолето. Технологията тепърва навлиза в Европа.

Повече за технологията на студената пастьоризация, какви са нейните ползи и как се разработва в България, чуйте в интервюто на Ангелина Грозева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!