Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Любенов: При следващи избори ще имаме още по-сложен парламент

Милен Любенов
Снимка: личен архив

Страната върви към предсрочни избори. Партиите в парламента показаха, че всяка една ще готви своите стратегии и поведението ѝ ще зависи от предстоящата кампания... На следващи избори вероятно резултатите ще се възпроизведат. Но ще се изправим пред един още по-сложен парламент“. Това обобщи пред БНР политологът Милен Любенов, който е и университетски преподавател. 

Той посочи, че е трябвало да се намери пресечна точка и да се състави коалиционно правителствоСпоред него основният проблем на ИТН е, че не говорят и не комуникират нито с партиите, нито с избирателите

„Политиката е диалог между партиите и между партиите и гражданите. Аз не разбирам това поведение. Избори се печелят лесно, после започва трудното... Имаше големи очаквания от тези избори. Гражданите показаха ясно, че желаят промяна, а партиите, които се отъждествяват с тази промяна, не отговориха на очакванията им“. 

В предаването „Нещо повече“ Любенов допълни: 

В този парламент имаше една възможност за съставяне на работещо мнозинство. Видя се, че ГЕРБ са в тотална изолация. Вариантът беше правителство с участие на трите нови партии и БСП. Политиката е изкуството на възможното“. 

По думите на политолога правителство при трети проучвателен мандат е невъзможно, защото са изгорени всички мостове

„Служебното правителство ще се сблъска с много мини, заложени от настоящето правителство, които могат да избухнат всеки момент. Това не е добра развръзка за президента Румен Радев - пет месеца преди президентските избори да съставя служебно правителство, пред което има много предизвикателства“. 

Интервюто с Милен Любенов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна