Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неправителственият сектор с остри критики към Плана за възстановяване

Снимка: ФБ/АИКБ

Бюджетната комисия ще изпрати стенограмите от дебатите по Плана за възстановяване и устойчивост за сведение в Брюксел, съобщи председателят ѝ Георги Ганев.

След като вчера депутатите изслушаха вицепремиера в оставка Томислав Дончев и екипа му по изработка на плана, днес бе дадена думата на различни неправителствени организации.

Остри критики бяха отправени от неправителствения сектор към Плана за възстановяване и устойчивост.

Саша Безуханова, основател на платформата Move.bg:

„Той по-скоро е един план за догонване, в него има много мерки, които са без амбиция и са свързани с осигуряване на базова дигитална грамотност, с осигуряване на инфраструктура по модела на 80-те и 90-те години и много, много малко мерки, свързани с икономически растеж“.

Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика Планът е написан като оперативна програма, а това би забавило усвояването на средства и съответно – резултатите от тях.

„Ако с този план за възстановяване развитие ще се случва след 2024 г., тя кризата беше миналата година, да речем продължава и тази година, то възстановяването трябва да е сега, а не след три години“, каза той.

Апостол Дянков от WWF България предупреди, че в Плана не е създаден въглероден бюджет.

„Знаем, че в момента на въглеродните пазари се вдига цената на тези емисии, а това е нещо, което ще бъде плащано от джоба на българските данъкоплатци в бъдеще. Много бихме искали да видим какви ще са тези въглеродни спестявания и как те ще се отразят финансово“.

Според екоексперта част от политиките в плана може да имат негативен ефект върху околната среда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени